Kluski ziemniaczano-dyniowe z boczkiem i kapustą
Szare kluski kładzione wykonane z tartych ziemniaków, to tradycyjna wielkopolska potrawa. Zazwyczaj podawane są z boczkiem i cebulką oraz gotowaną kapustą kiszoną. Dziś jednak proponuje Wam lekką odmianę, a mianowicie wykonanie tych pysznych klusek z ziemniaków i dyni. Dynia, na którą właśnie mamy sezon, dodaje kluską delikatności i przyjemnego, lekkiego smaku. Polecam spróbować!
Składniki:
ok 0,5 kg ziemniaków
ok 0,5 kg dyni
ok 1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka soli
ok 20 dkg boczku wędzonego
1 cebula
- Kapusta:
0,5kg kapusty kiszonej
liść laurowy
po 3 kulki ziela angielskiego i pieprzu
- Dodatkowo:
1 łyżeczka soli + 2 łyżki oleju -do gotowania klusek
*** Kapustę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą do poziomu kapusty, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotujemy do miękkości. Odcedzamy ***
*** Ziemniaki i dynię obieramy ***
*** Obrane ziemniaki oraz dynię ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki (tej z gwiazdkami)- można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ***
*** Starte warzywa przekładamy na lnianą ściereczkę lub gazę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu ***
*** Odciśnięte warzywa przekładamy do miski ***
*** Sok, który odcisnęliśmy z warzyw delikatnie wylewamy do zlewu. Na dnie miski pozostanie skrobia ziemniaczana, która będzie nam potrzebna ***
*** Do odsączonych warzyw dodajemy mąkę, jajka, skrobie ziemniaczaną oraz łyżeczkę soli ***
*** Całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie należy dosypać troszkę więcej mąki ***
*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Ciasto przekładamy porcjami na talerzyk i za pomocą łyżki wrzucamy nieduże kluski na wrzątek, delikatnie mieszamy. Klusek w wodzie powinna być jedna warstwa. Gotujemy około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnie ***
*** Gotowe kluski wykładamy na cedzak ***
*** Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek z cebulką ***
*** Dodajemy kluski, mieszamy i podsmażamy przez chwilę ***
*** Kluski podajemy z dodatkiem gotowanej kiszonej kapusty ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ