Babeczki z malinami i białą czekoladą
Puszyste i wilgotne babeczki z dodatkiem słodkiej czekolady i lekko kwaskowatych malin. Świetne połączenie smakowe. Babeczek nie potrzeba posypywać cukrem pudrem ani lukrować, gdyż są dostatecznie słodkie za sprawą czekolady.
Uwaga! wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki:
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
70g białej czekolady
2 jajka
300ml gęstego jogurtu naturalnego
150g cukru
85g roztopionego masła
ok 150g malin (można użyć mrożonych malin)
*** Masło roztapiamy i odkładamy do wystudzenia ***
*** W misce mieszamy wszystkie składniki mokre: roztrzepane jajka, jogurt i roztopione masło ***
*** Następnie dodajemy wszystkie składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników ***
*** Czekoladę kroimy w kosteczkę ***
*** Pokrojoną czekoladę dodajemy do ciasta i mieszamy ***
*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki ***
*** Na wierzchu babeczek układamy maliny. Jeżeli używamy malin mrożonych należy je wcześniej rozmrozić ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez około 20-25 minut – do suchego patyczka ***
*** Po upieczeniu babeczki wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Z podanych składników wyszło mi 12 babeczek ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ