Placuszki ziemniaczano-dyniowe
Chrupiące z zewnątrz i delikatne oraz przepyszne w środku placki z ziemniaków i dyni. Można je podawać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Dzieci uwielbiają je jeść na słodko – posypane cukrem albo posmarowane kremem czekoladowym lub dżemem. Ale rewelacyjnie smakują również na wytrawnie, ja najbardziej lubię polane sosem grzybowym.
Składniki:
300g ziemniaków
300g dyni
1 jajko
1/3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
olej do smażenia
*** Dynię wydrążamy z pestek, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki ***
*** Ziemniaki obieramy i większe sztuki kroimy na połówki ***
*** Ziemniaki oraz dynie ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (najlepiej zrobić to za pomocą robota) ***
*** Starte warzywa odciskamy z nadmiaru soku. Możemy to zrobić na sitku albo przez gazę lub ściereczkę ***
*** Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę i sól ***
*** Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***
*** Na rozgrzany olej wkładamy łyżką po dwie porcje ciasta i formujemy zgrabne placuszki ***
*** Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu – do zrumienienia ***
*** Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***
*** Placuszki podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ