Wiejskie krokieciki z pysznym farszem
Chrupiące i aromatyczne krokiety z farszem mięsno-kapuścianym z dodatkiem pieczarek. Można je podać jako dodatek do barszczu albo jako posiłek główny z pysznym domowym sosem czosnkowym. Sycące, rozgrzewające i bardzo smaczne danie dla całej rodziny, idealne na jesienny lub zimowy obiad.
Składniki:
ok 8-10 naleśników PRZEPIS TUTAJ
+ ciasto naleśnikowe do panierowania
1 szklanka bułki tartej
500g kapusty kiszonej z marchewką
przyprawy do kapusty: liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu
250g pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka (może być mięso z rosołu)
ok 100g pieczarek
1 cebula
2 łyżki musztardy
1 łyżka pikantnego ketchupu
2 łyżki masła
olej do smażenia
domowy sos czosnkowy PRZEPIS – TUTAJ
- Przyprawy do farszu:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
*** Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości ***
*** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, często mieszając ***
*** Ugotowane lub upieczone mięso kroimy w kosteczkę ***
*** Ugotowaną kapustę kiszoną odsączamy i drobno kroimy. W garnku, w którym gotowała się kapusta rozgrzewamy masło i dokładamy ponownie kapustę ***
*** Do kapusty dodajemy pokrojone mięso i podsmażone pieczarki ***
*** Całość mieszamy i dodajemy przyprawy ***
*** Całość mieszamy i dodajemy musztardę oraz ketchup. Ponownie dokładnie mieszamy i podsmażamy przez chwilę ***
*** Smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ ***
*** U dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu ***
*** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokieta ***
*** W ten sposób zwijamy wszystkie naleśniki z farszem ***
*** Pozostałe ciasto naleśnikowe przelewamy do miseczki ( jeżeli ciasto nam nie zostało należy zrobić nowe), do drugiej miski lub na talerz wysypujemy bułkę tartą. Krokiety obtaczamy najpierw w cieście a następnie panierujemy w bułce tartej ***
*** Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor ***
*** Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
To już kolejne danie które wypróbowałam z tej strony i wszystko wychodzi przepyszne, świetnie opisane przepisy krok po kroku ze zdjęciami. Pani Moniko, dziękuję serdecznie. Pozdrawiam 🙂
Bardzo dziękuje za miłe słowa, cieszę się, że moje przepisy przypadły Pani do gustu. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Witam serdecznie.
Czy musi być maczane w cieście? Nie można w jajku?Pozdrawiam
Witam, można maczać tylko w jajku, jednak uważam,że ciasto ma do tego lepszą konsystencje i lepiej przykleja się do niego panierka.
Bardzo ciekawa strona ciesze się ze mogę z niej korzystać pozdrawiam