Ciasteczka grzybki
Bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu kruche ciasteczka wypełnione pysznym kremem i polane czekoladą. Efekt WOW zarówno wizualny jak i smakowy gwarantowany. Tymi ciasteczkami z pewnością zaskoczycie wszystkich gości 😉
Z podanej porcji składników wyszło mi 17 sztuk grzybków.
Składniki:
- Ciasto:
3 szklanki mąki
200g masła (lub margaryny)
150g kwaśnej śmietany 18%
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
250 ml śmietanki kremówki 36%
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
100g czekolady mlecznej lub deserowej (lub pół na pół)
3-4 łyżki mleka
czekoladowa posypka do ciast
*** Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na około 1 godzinę ***
*** Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części: dużą – na kapelusze, średnią na spody grzybków i małą na nóżki. Największą część wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy kółka za pomocą szklanki ***
*** Wyciętymi kółkami obklejamy wierzchnią część foremek do babeczek. Foremek nie trzeba wcześniej niczym smarować, gdyż ciasto zawiera dużo tłuszczu i nie przywiera ***
*** Ze średniej części wycinamy takie same kółka, ale w środku robimy małe otwory za pomocą np nakrętki ***
*** Z małej części ciasta formujemy nóżki grzybków. Spodów i nóżek musi być tyle ile kapeluszy ***
*** Wszystkie części grzybków układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut – aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu ciastka odkładamy do wystudzenia, a następnie zdejmujemy kapelusze z foremek ***
*** Przygotowujemy polewę: w małym garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Tak powstałą polewą smarujemy kapelusze grzybków ***
*** Gotowe kapelusze odkładamy aby czekolada stężała ***
*** W pozostałej polewie maczamy końcówki nóżek grzybków i maczamy je w posypce czekoladowej, która będzie imitacją ziemi ***
*** Gotowe nóżki odkładamy na blaszkę lub talerz aby czekolada stężała ***
*** Następnie przygotowujemy krem: śmietankę miksujemy, aż zacznie tężeć. Dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy razem aby powstał jednolity krem. Gotowym kremem wypełniamy kapelusze grzybków ***
*** Krem dociskamy spodem z dziurką. Całość wkładamy na około pół godziny do lodówki, aby krem stężał ***
*** Po tym czasie w dziurkach umieszczamy nóżki i składamy grzybki w całość ***
*** Gotowe grzybki przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
grzybki przepiękne wczoraj robiłam pierwszy raz a jestem początkująca super wytłumaczony przepis dobrze że są zdjęcia polecam, moje grzybki wyszły super wszystkim smakowały i wyglądają na talerzu jak prawdziwe polecam przepis
Pięknie wyszły 🙂