Roladki schabowe z farszem grzybowym
Bardzo aromatyczne i smaczne danie obiadowe. Warto skorzystać z wysypu świeżych grzybów, który akurat mamy w lasach i przygotować z nich ciekawe potrawy. Poza sezonem możemy jako farszu do roladek użyć grzybów mrożonych (wcześniej je rozmrażając) lub pieczarek.
Składniki:
ok 1 kg schabu
1 łyżka masła klarowanego (lub zwykłego)
350g świeżych grzybów leśnych
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli – opcjonalnie
pół pęczka zielonej pietruszki
ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
0,5 litra bulionu lub wody
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka i ostra papryka mielona
opcjonalnie: śmietanka do zaciągnięcia sosu
*** Mięso kroimy na plastry, cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** Na patelni podsmażamy przez chwilę na łyżce masła drobno pokrojoną cebulę i czosnek ***
*** Świeże grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w średniej wielkości kostkę ***
*** Pokrojone grzyby dokładamy na patelnię i smażymy razem z cebulą często mieszając przez około 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli (opcjonalnie) i posiekaną zieloną pietruszką, mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy do przestudzenia ***
*** Na każdym plastrze mięsa układamy porcję farszu grzybowego ***
*** Całość ciasno zwijamy w roladki ***
*** Roladki obtaczamy w mące ***
*** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiano ***
*** Następnie roladki zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy pozostałe podsmażone grzybki (jeżeli zostały nam z farszu), 2 ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu do miękkości- około 40 minut, co jakiś czas obracając mięso. W razie potrzeby dolewamy więcej wody ***
*** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku mieloną papryką, solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zaciągnąć zawiesiną z mąki i wody lub śmietanką ***
*** Roladki podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
wygladaja bardzo apetycznie