Roladki schabowe z farszem grzybowym


Roladki schabowe z farszem grzybowym

Bardzo aromatyczne i smaczne danie obiadowe. Warto skorzystać z wysypu świeżych grzybów, który akurat mamy w lasach i przygotować z nich ciekawe potrawy. Poza sezonem możemy jako farszu do roladek użyć grzybów mrożonych (wcześniej je rozmrażając) lub pieczarek.

 

 

Składniki:

ok 1 kg schabu

1 łyżka masła klarowanego (lub zwykłego)

350g świeżych grzybów leśnych

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 papryczka chilli – opcjonalnie

pół pęczka zielonej pietruszki

ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

0,5 litra bulionu lub wody

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka i ostra papryka mielona

opcjonalnie: śmietanka do zaciągnięcia sosu

 

 

*** Mięso kroimy na plastry, cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Na patelni podsmażamy przez chwilę na łyżce masła drobno pokrojoną cebulę i czosnek ***

*** Świeże grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Pokrojone grzyby dokładamy na patelnię i smażymy razem z cebulą często mieszając przez około 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli (opcjonalnie) i posiekaną zieloną pietruszką, mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy do przestudzenia ***

*** Na każdym plastrze mięsa układamy porcję farszu grzybowego ***

*** Całość ciasno zwijamy w roladki ***

*** Roladki obtaczamy w mące ***

*** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiano ***

*** Następnie roladki zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy pozostałe podsmażone grzybki (jeżeli zostały nam z farszu), 2 ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu do miękkości- około 40 minut, co jakiś czas obracając mięso. W razie potrzeby dolewamy więcej wody ***

*** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku mieloną papryką, solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zaciągnąć zawiesiną z mąki i wody lub śmietanką ***

*** Roladki podajemy z ziemniaczkami i ulubioną surówką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Roladki schabowe z farszem grzybowym