Leśne kopczyki czyli babeczki z kremem i owocami


Leśne kopczyki czyli babeczki z kremem i owocami

Urocze i przepyszne babeczki ze znanego ciasta szpinakowego, bez dodatku sztucznych barwników. Jeśli jeszcze nie próbowaliście ciasta z dodatkiem szpinaku, uwierzcie mi na słowo, jest rewelacyjne, a szpinak jest zupełnie niewyczuwalny, więc nawet jak za nim nie przepadacie babeczki z pewnością Wam zasmakują. Polecam!

Z podanych składników wyszło mi 15 sztuk babeczek.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

150g świeżego szpinaku (najlepiej szpinak Baby)

3 jajka

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki pszennej

2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki oleju

  • Krem:

400ml śmietanki 30%

1 galaretka bezbarwna lub cytrynowa

  • Dodatkowo:

2 banany

100g malin

1 łyżka soku z cytryny

 

 

 

*** Przygotowujemy ciasto: szpinak blendujemy z olejem na gładką papkę ***

*** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników ***

*** Dodajemy zblendowany szpinak z olejem i mieszamy do uzyskania jednolitej masy ***

*** Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem foremek ***

*** Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25 minut – do suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu babeczki wydrążamy mniej więcej do połowy. Wydrążone ciasto kruszymy i przekładamy do miski ***

*** Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i studzimy ***

*** Banany obieramy, kroimy na kawałki i smarujemy sokiem z cytryny ***

*** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie ciągle miksując dodajemy cienkim strumieniem zimną galaretkę ***

*** W wydrążonych babeczkach układamy pokrojone banany i maliny ***

*** Na wierzchu układamy z „czubkiem” warstwę kremu ***

*** Całość obsypujemy z wierzchu pokruszonym ciastem, lekko dociskamy ***

*** Dodatkowo możemy babeczki ozdobić kawałkami malin. Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE