Sernikobrownie z owocami
To ciasto naprawdę jest przepyszne! Wilgotny i mocno czekoladowy spód brownie dopełniony kremową warstwą serową i owocami. Niebo w ustach 🙂 Do tego ciasto jest proste i w miarę szybkie w wykonaniu. Polecam wypróbować.
Do przygotowania ciasta użyłam foremki o wymiarach 26×21 centymetrów.
Składniki:
- Masa brownie:
2 tabliczki gorzkiej czekolady – 200gram
1 kostka masła – 200g
200g cukru
3 jajka
140g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa:
0,5 kg mielonego twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
110g cukru
1 budyń waniliowy bez cukru – 40g
2 jajka
100g śmietanki 30 lub 36%
ok. 200g owoców typu maliny, jagody, borówki, porzeczki, wiśnie, truskawki… (u mnie maliny i borówki)
*** Przygotowujemy masę brownie: do garnuszka przekładamy masło, dodajemy połamaną czekoladę i całość roztapiamy na małym ogniu ***
*** W międzyczasie masę mieszamy aby nie przywarła do garnka. Gdy masa będzie całkowicie rozpuszczona i jednolita odstawiamy ją z ognia ***
*** W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę ***
*** Następnie dodajemy do nich ciepłą masę czekoladową i miksujemy dalej, aż powstanie jednolita konsystencja ***
*** Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy ponownie, ale tylko do połączenia się składników ***
*** Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja blaszka ma wymiary 26×21 centymetry) ***
*** Przygotowujemy masę serową: do miski przekładamy ser, dodajemy cukier, budyń (proszek) i jajka. Całość miksujemy do połączenia się składników. Następnie wlewamy śmietankę i miksujemy jeszcze przez około 1 minutę ***
*** Masę serową przekładamy delikatnie na warstwę brownie i wyrównujemy ***
*** Końcem łyżeczki mieszamy delikatnie obie masy robiąc zygzaki – dzięki temu ciasto będzie efektowniej wyglądać po przekrojeniu ***
*** Na wierzchu układamy owoce wciskając je delikatnie w ciasto ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez około 50 minut – aż warstwa serowa całkowicie zastygnie ***
*** Kroimy po wystudzeniu. Ciasto podczas studzenia lekko opadnie- jest to naturalne zjawisko przy sernikach 😉 ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Ten placek to połączenie moich dwóch ulubionych ciast. Z pewnością zrobię je jeszcze nie raz. Jest przepyszne!