Maślane ciasto z wiśniami
Pyszne i wilgotne ciasto łaciate z wiśniami, które długo zachowuje świeżość i jest bardzo łatwe do przygotowania. Polecam!
Składniki:
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
250g masła
4 jajka
1 szklanka wody gazowanej
350g cukru
16g cukru waniliowego
3 łyżki kakao
300g wydrylowanych wiśni
*** Masło przekładamy do rondelka, rozpuszczamy i odkładamy do wystudzenia ***
*** Jajka wbijamy do miski, zasypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym i ucieramy mikserem na puszystą masę ***
*** Dodajemy rozpuszczone masło i wodę gazowaną, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko – do momentu połączenia się składników ***
*** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy ***
*** Dno foremki (moja ma wymiary 32 x 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy naprzemiennie raz łyżkę ciemnego ciasta, raz łyżkę jasnego ciasta. Następnie w miejsce jasnego ciasta wykładamy ciemne a w miejsce ciemnego jasne ciasto ***
*** Na wierzchu ciasta układamy wydrylowane wiśnie ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Czy to ciasto będzie równie smaczne ze śliwkami?