Ciasto biedronka

Ciasto biedronka

Pyszne i bardzo efektowne ciasto z kremem owocowym, puszystym biszkoptem i galaretką.

 

 

Składniki:

  • Biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

  • Krem śmietankowo-owocowy:

600ml śmietanki kremówki 30-36%

400g owoców typu jagody, maliny, porzeczki, truskawki, wiśnie itp. (u mnie jagody i porzeczki) – mogą być mrożone owoce

pół szklanki cukru

4 łyżki żelatyny

1/3 szklanki wody

  • Dodatkowo:

1 galaretka truskawkowa

400ml gorącej wody

pół szklanki wiórków kokosowych

pół szklanki jagód lub borówek do dekoracji

1/3 szklanki wody + 1 łyżka soku z cytryny – do nasączenia ciasta

 

 

*** Biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż piana stanie się gęsta i lśniąca, a cukier rozpuści się. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy ***

*** Obie mąki przesiewamy do masy w kilku partiach i mieszamy delikatnie ale dokładnie za pomocą łyżki ***

*** Ciasto przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia – moja blaszka ma wymiary 21×26 cm ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 30 minut – do suchego patyczka ***

*** Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Oba blaty nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny ***

*** Owoce myjemy, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut, aż owoce puszczą sok ***

*** Żelatynę wsypujemy do kubeczka, zalewamy wodą, tak aby była cała zakryta i odkładamy na 10 minut do napęcznienia ***

*** Owoce blendujemy na gładki mus. Żelatynę delikatnie podgrzewamy w garnuszku (lub w mikrofali) ciągle mieszając, uważając aby się nie zagotowała bo straci właściwości żelujące.  Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do gorącego musu owocowego i dokładnie mieszamy. Całość studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na około10-15 minut do lekkiego zgęstnienia – ale uwaga, mus szybko tężeje! ***

*** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Około 1 szklankę ubitej śmietanki odkładamy do posmarowania wierzchu ciasta. Do większej części ubitej śmietanki dodajemy pomału mus z owoców, mieszamy ***

*** Krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko zgęstniał, ale uwaga bo szybko tężeje! ***

*** Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wylewamy na niego krem owocowy ***

*** W drugim biszkopcie wycinamy kółka za pomocą kieliszka i układamy go delikatnie na kremie ***

*** Całość smarujemy równomiernie pozostałą ubitą śmietanką ***

*** Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi omijając wykrojone części. Całość wkładamy do lodówki ***

*** Galaretkę truskawkową zalewamy 400ml gorącej wody, dokładnie mieszamy , studzimy i przekładamy do lodówki aby zaczęła tężeć ***

*** Dziurki w cieście wypełniamy tężejącą galaretką ***

*** W każdej dziurce układamy po kilka jagód lub borówek ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

7 komentarzy do “Ciasto biedronka”

  1. Ciasto wygląda obłędnie mam pytanie czy przetrwa w ciepłe dni? Można go postawić na stół czy raczej się rozpływa?

    1. Monika - Blog z apetytem

      Jeżeli ciasto ma postać dłużej na stole w czasie upałów, to lepiej zrobić jakieś w całości pieczone, bez kremów i galaretki.

  2. Marcin Stańczak

    Jeśli bym zrobił to ciasto z tego bloga to na 100% bym tu skomentował,że zarąbiste jest bo zawsze tak robię gdy korzystam z blogów i coś mi wyjdzie a robię to dość rzadko więc bym pamiętał bo jak mówiłem głównie korzystam co ludzie na fejsie udostępniają.

  3. Marcin Stańczak

    Pierwszy raz jestem na tym blogu.I owszem widziałem takie ciasta ale nie z owocami które robiłem.Chyba,że ktoś gdzieś skopiował ten przepis i wstawił(korzystam głównie z przepisów wstawianych na grupach fejsbukowych,gdzie często nie ma autora przepisu i jego ustalenie jest niemożliwe)Moje zaskoczenie było bardzo ogromne gdy zobaczyłem to ciasto w internecie bo nigdy identyczengo nie widziałem a widziałem przepis z innymi owocami i z takiego korzystałem tylko w swoim zamieniłem owoce na inne.I widziałem ciasta ale bez kremu z posypką kokosową a pamiętam jak dziś bo sam głównie zjadam swoje ciasta,że kombinowałem co zrobić żeby biszkopt nie wysechł za szybko i wtedy pomyślałem,że właśnie obsmaruję resztką kremu i posypię wiórkami bo miałem ich w nadmiarze i szczerze powiem od kiedy zrobiłem to ciasto nigdy takiego samego nie widziałem podobne owszem ale takiego tak podobnego to nie.Dziwna sprawa.Jeśli nieświadomie udostępniłem jakieś dane to na pewno nie z tej strony bo tego bloga nie znałem dziś go odkryłem.

  4. Marcin Stańczak

    Wspaniale odwzorowane ciasto z mojego autorskiego przepisu.Szkoda,że nie ma o tym słowa skąd inspiracja 😛 :-)))

    1. Monika - Blog z apetytem

      Hmm… a sprawdził Pan datę dodania przepisu na blogu? Jest z przed kilku lat…
      Co więcej chciałam zauważyć, że kopiowanie przepisu słowo w słowo z mojego bloga nie jest legalne i nie wyrażam na to zgody. A to Pan uczynił.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewijanie do góry