Ciasto biedronka


Ciasto biedronka

Pyszne i bardzo efektowne ciasto z kremem owocowym, puszystym biszkoptem i galaretką.

 

 

Składniki:

  • Biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

3/4 szklanki mąki

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

  • Krem śmietankowo-owocowy:

600ml śmietanki kremówki 30-36%

400g owoców typu jagody, maliny, porzeczki, truskawki, wiśnie itp. (u mnie jagody i porzeczki) – mogą być mrożone owoce

pół szklanki cukru

4 łyżki żelatyny

1/3 szklanki wody

  • Dodatkowo:

1 galaretka truskawkowa

400ml gorącej wody

pół szklanki wiórków kokosowych

pół szklanki jagód lub borówek do dekoracji

1/3 szklanki wody + 1 łyżka soku z cytryny – do nasączenia ciasta

 

 

*** Biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

*** Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy, aż piana stanie się gęsta i lśniąca, a cukier rozpuści się. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy ***

*** Obie mąki przesiewamy do masy w kilku partiach i mieszamy delikatnie ale dokładnie za pomocą łyżki ***

*** Ciasto przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia – moja blaszka ma wymiary 21×26 cm ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 30 minut – do suchego patyczka ***

*** Biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Oba blaty nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny ***

*** Owoce myjemy, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut, aż owoce puszczą sok ***

*** Żelatynę wsypujemy do kubeczka, zalewamy wodą, tak aby była cała zakryta i odkładamy na 10 minut do napęcznienia ***

*** Owoce blendujemy na gładki mus. Żelatynę delikatnie podgrzewamy w garnuszku (lub w mikrofali) ciągle mieszając, uważając aby się nie zagotowała bo straci właściwości żelujące.  Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do gorącego musu owocowego i dokładnie mieszamy. Całość studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na około10-15 minut do lekkiego zgęstnienia – ale uwaga, mus szybko tężeje! ***

*** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Około 1 szklankę ubitej śmietanki odkładamy do posmarowania wierzchu ciasta. Do większej części ubitej śmietanki dodajemy pomału mus z owoców, mieszamy ***

*** Krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko zgęstniał, ale uwaga bo szybko tężeje! ***

*** Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wylewamy na niego krem owocowy ***

*** W drugim biszkopcie wycinamy kółka za pomocą kieliszka i układamy go delikatnie na kremie ***

*** Całość smarujemy równomiernie pozostałą ubitą śmietanką ***

*** Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi omijając wykrojone części. Całość wkładamy do lodówki ***

*** Galaretkę truskawkową zalewamy 400ml gorącej wody, dokładnie mieszamy , studzimy i przekładamy do lodówki aby zaczęła tężeć ***

*** Dziurki w cieście wypełniamy tężejącą galaretką ***

*** W każdej dziurce układamy po kilka jagód lub borówek ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

7 komentarzy do “Ciasto biedronka

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Jeżeli ciasto ma postać dłużej na stole w czasie upałów, to lepiej zrobić jakieś w całości pieczone, bez kremów i galaretki.

  • Marcin Stańczak

    Jeśli bym zrobił to ciasto z tego bloga to na 100% bym tu skomentował,że zarąbiste jest bo zawsze tak robię gdy korzystam z blogów i coś mi wyjdzie a robię to dość rzadko więc bym pamiętał bo jak mówiłem głównie korzystam co ludzie na fejsie udostępniają.

  • Marcin Stańczak

    Pierwszy raz jestem na tym blogu.I owszem widziałem takie ciasta ale nie z owocami które robiłem.Chyba,że ktoś gdzieś skopiował ten przepis i wstawił(korzystam głównie z przepisów wstawianych na grupach fejsbukowych,gdzie często nie ma autora przepisu i jego ustalenie jest niemożliwe)Moje zaskoczenie było bardzo ogromne gdy zobaczyłem to ciasto w internecie bo nigdy identyczengo nie widziałem a widziałem przepis z innymi owocami i z takiego korzystałem tylko w swoim zamieniłem owoce na inne.I widziałem ciasta ale bez kremu z posypką kokosową a pamiętam jak dziś bo sam głównie zjadam swoje ciasta,że kombinowałem co zrobić żeby biszkopt nie wysechł za szybko i wtedy pomyślałem,że właśnie obsmaruję resztką kremu i posypię wiórkami bo miałem ich w nadmiarze i szczerze powiem od kiedy zrobiłem to ciasto nigdy takiego samego nie widziałem podobne owszem ale takiego tak podobnego to nie.Dziwna sprawa.Jeśli nieświadomie udostępniłem jakieś dane to na pewno nie z tej strony bo tego bloga nie znałem dziś go odkryłem.

  • Marcin Stańczak

    Wspaniale odwzorowane ciasto z mojego autorskiego przepisu.Szkoda,że nie ma o tym słowa skąd inspiracja 😛 :-)))

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Hmm… a sprawdził Pan datę dodania przepisu na blogu? Jest z przed kilku lat…
      Co więcej chciałam zauważyć, że kopiowanie przepisu słowo w słowo z mojego bloga nie jest legalne i nie wyrażam na to zgody. A to Pan uczynił.