Jogurtowe babeczki z owocami i czekoladą
Mięciutkie, wilgotne w środku i rumiane z zewnątrz babeczki na jogurcie z kawałkami czekolady i owocami. Do tego są mega proste i szybkie w przygotowaniu. Idealny deser do kawy w piękne letnie popołudnie. Polecam!
Składniki:
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je na około 1 godzinę przed pieczeniem.
350g gęstego jogurtu naturalnego
3 jajka
200ml oleju
1 szklanka cukru
500g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 200g świeżych owoców: truskawki, maliny, jagody, borówki, porzeczki itp
50g mlecznej czekolady
cukier puder do posypania babeczek po upieczeniu
*** W pierwszej kolejności łączymy ze sobą składniki mokre: jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej oraz jogurt i dokładnie mieszamy łyżką ***
*** W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia ***
*** Czekoladę kroimy w małą kosteczkę ***
*** Do mokrej masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenie i całość delikatnie mieszamy łyżką, tylko do momentu połączenia się składników. Do ciasta przekładamy 3/4 pokrojonej czekolady, ponownie delikatnie mieszamy ***
*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki ***
*** Na wierzchu babeczek układamy po kilka owoców (większe kroimy na mniejsze kawałki) oraz po kilka kosteczek czekolady ***
*** Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (pieczenie góra i dół) i pieczemy przez około 25-30 minut – do suchego patyczka ***
*** Po przestygnięciu babeczki posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ