Kotlety w panierce z jogurtu greckiego
Rewelacyjnie soczyste i kruche mięso drobiowe marynowane i smażone w panierce z jogurtu greckiego. Takie kotleciki podane z frytkami lub ziemniaczkami i ulubioną surówką to świetny pomysł na pyszny obiad. Polecam!
Składniki:
1 filet z kurczaka
150g jogurtu greckiego
1 jajko
1/3 szklanki mąki
Przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta chilli
- Dodatkowo:
mąka do obtaczania
olej do smażenia
*** Filet z kurczaka kroimy w plastry i rozbijamy je na kotlety ***
*** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Do tak przygotowanej marynaty wkładamy rozbite kotlety i mieszamy, tak aby całe mięso pokryło się marynatą. Całość zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę ***
*** Mięso wyjmujemy z lodówki na około 15 minut przed pieczeniem. Każdego kotleta kolejno obtaczamy w mące ***
*** Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiany kolor ***
*** Podajemy z frytkami lub ziemniaczkami i ulubioną surówką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ