Risotto ze szparagami i papryką
Mam dzisiaj dla was przepis na przepyszne szparagowe risotto. Smaczny, zdrowy, kolorowy i lekki obiad. Polecam użyć ryżu Arborio, gdyż zwykły może nam się rozgotować. Aromatyczne, kremowe risotto z zielonymi szparagami, ziołami i papryką to obiadowy strzał w dziesiątkę. Polecam!
Składniki:
1 szklanka ryżu (najlepiej Arborio)
2 łyżki masła
1 łyżeczka kurkumy
Po pół łyżeczki soli i pieprzy
po pół łyżeczki: oregano, bazylii, tymianku, rozmarynu- zioła mogą być świeże lub suszone
1 pęczek zielonych szparagów
pół papryki (użyłam czerwonej i żółtej)
2 szklanki wrzątku
*** W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy kurkumę, sól, pieprz oraz zioła i wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut aby ryż przeszedł masłem i przyprawami. ***
*** Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy twarde końcówki. Łodygi szparagów kroimy w małe kawałki a główki zostawiamy w całości ***
*** Paprykę kroimy w kostkę ***
*** Następnie ryż zalewamy dwiema szklankami wrzątku, dodajemy pokrojone łodygi szparagów i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut ***
*** Po tym czasie dodajemy główki szparagów oraz paprykę, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut – aż ryż i warzywa zmiękną ***
*** Na końcu potrawę możemy w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
uwielbam szparagi:)
Pysznie wygląda