Roladki wieprzowe z młodą kapustą i bekonem
Kruche, smaczne i bardzo aromatyczne zrazy z karkówki, młodej kapusty oraz boczku wędzonego to pyszny pomysł na obiad!
Składniki:
1 kg karkówki
ok. 1/4 główki kapusty
10 dkg wędzonego boczku w plastrach
1 szklanka mąki
olej do smażenia
1,5 szklanki bulionu
1 łyżeczka koncentratu
1 łyżka posiekanego koperku
Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
*** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na 1 centymetrowe plastry ***
*** Mięso rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** Na rozbitym mięsie układamy kilka listków młodej kapusty ***
*** Na kapuście układamy po dwa plasterki wędzonego boczku ***
*** Następnie mięso zwijamy tworząc roladki ***
*** Każdą roladkę obtaczamy w mące ***
*** Roladki obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony na rumiano ***
*** Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oaz dwie kuli ziela angielskiego. Dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez godzinę co jakiś czas obracając roladki ***
*** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę ***
*** 1 łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do gotującego się sosu. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż zgęstnieje ***
*** Na końcu danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Przepyszne! Rozwalały mi się przy podsmažaniu, ale dałam jakoś radę, wyszły mięciutkie, pyszne pozdrawiam i dziękuję za super przepis