Karkówka duszona w młodej kapuście
Łatwe w przygotowaniu, szybkie i absolutnie przepyszne danie. Karkówki duszona z młodą kapustką i warzywami to potrawa, która wprost rozpływa się w ustach. Polecam!
Składniki:
0,5kg karkówki
pół główki młodej kapusty
2 pomidory
1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)
olej do smażenia
pół pęczka koperku
pół szklanki bulionu
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek, tymianek
2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
*** Karkówkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy ***
*** Mięso nacieramy z dwóch stron przyprawami i odkładamy na około 15 minut ***
*** Kapustę grubo szatkujemy ***
*** Karkówkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony do mocnego zrumienienia ***
*** Na podsmażone mięso wykładamy pokrojoną kapustę ***
*** Na kapustę wykładamy pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 30 minut ***
*** Po tym czasie dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut ***
*** Na koniec potrawę doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ