Karkówka duszona w młodej kapuście


Karkówka duszona w młodej kapuście

Łatwe w przygotowaniu, szybkie i absolutnie przepyszne danie. Karkówki duszona z młodą kapustką i warzywami to potrawa, która wprost rozpływa się w ustach. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5kg karkówki

pół główki młodej kapusty

2 pomidory

1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)

olej do smażenia

pół pęczka koperku

pół szklanki bulionu

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek, tymianek

2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego

 

 

 

*** Karkówkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy ***

*** Mięso nacieramy z dwóch stron przyprawami i odkładamy na około 15 minut ***

*** Kapustę grubo szatkujemy ***

*** Karkówkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony do mocnego zrumienienia ***

*** Na podsmażone mięso wykładamy pokrojoną kapustę ***

*** Na kapustę wykładamy pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 30 minut ***

*** Po tym czasie dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut ***

*** Na koniec potrawę doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE