Duszona młoda kapusta – dodatek do obiadu
Zasmażona młoda kapusta, młode ziemniaczki i kotlet schabowy to dla mnie obiad idealny. Dodatek koperku, marchewki i cebuli rewelacyjnie podkreśla smak tego dania. Taką kapustkę podajemy jako dodatek do obiadu zamiast surówki. Polecam!
Składniki:
pół główki młodej kapusty
1 cebula
1 marchewka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 liść laurowy
pół szklanki bulionu
pół pęczka koperku
1 łyżka octu
sól, pieprz, cukier
*** Kapustę drobno szatkujemy ***
*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na łyżce masła ***
*** Do podsmażonej cebuli dodajemy startą marchew i podsmażamy przez chwile ***
*** Następnie dokładamy kapustę oraz liść laurowy, mieszamy, przesmażamy i zalewamy bulionem, zagotowujemy ***
*** Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając ***
*** W międzyczasie na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy na rumiano. Wlewamy wywar z garnka z kapustą i dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki ***
*** Powstały gęsty sos dodajemy do kapusty. Dokładamy posiekany koperek, mieszamy ***
*** Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem (dodałam pół łyżeczki) oraz octem ***
*** Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Dziękuję za przepis. Kapusta wyszła przepyszna, dodałam jeszcze pomidora. Następnym razem zrobię z podwójnej ilości.