Maślano-jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami


Maślano-jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami

Smaczne, miękkie i wilgotne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami. Idealne do popołudniowej kawki. Polecam!

 

 

Składniki:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

200g masła lub margaryny

3 jajka

3 pełne łyżki gęstego jogurtu naturalnego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

ok 150g truskawek

ok 150g rabarbaru

  • Dodatkowo:

cukier puder do posypania

 

 

 

 

*** Miękkie masło ucieramy z cukrem przez kilka minut na puszystą masę. Dodajemy kolejno po jednym jajku, za każdym razem miksując przez około 2 minuty. Następnie dodajemy jogurt, oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, ale tylko do czasu połączenia się składników ***

*** Dno tortownicy o średnicy 22 centymetry wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto na blaszkę ***

*** Na wierzchu rozkładamy obrany i pokrojony w 2 centymetrowe kawałki rabarbar oraz przekrojone na pół truskawki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE