Maślano-jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami
Smaczne, miękkie i wilgotne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami. Idealne do popołudniowej kawki. Polecam!
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
200g masła lub margaryny
3 jajka
3 pełne łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ok 150g truskawek
ok 150g rabarbaru
- Dodatkowo:
cukier puder do posypania
*** Miękkie masło ucieramy z cukrem przez kilka minut na puszystą masę. Dodajemy kolejno po jednym jajku, za każdym razem miksując przez około 2 minuty. Następnie dodajemy jogurt, oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, ale tylko do czasu połączenia się składników ***
*** Dno tortownicy o średnicy 22 centymetry wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto na blaszkę ***
*** Na wierzchu rozkładamy obrany i pokrojony w 2 centymetrowe kawałki rabarbar oraz przekrojone na pół truskawki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 35 minut – do suchego patyczka ***
*** Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ