Sos tatarski z jajkiem
Gęsty i aromatyczny sos tatarski jest rewelacyjnym dodatkiem do zimnych mięs, wędlin, jajek czy kanapek. Najlepiej przygotować go co najmniej na kilka godzin przed podaniem, aby wszystkie smaki zdążyły się przegryźć.
Składniki:
2 jajka
4-5 ogórków korniszonów lub kiszonych
40g grzybków z octu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz, cukier
*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno kroimy ***
*** Grzyby odsączamy z zalewy i drobno siekamy ***
*** Ogórki również drobno kroimy ***
*** Jajka, ogórki oraz grzybki przekładamy do miski, dodajemy posiekaną pietruszkę, sok z cytryny, majonez, musztardę oraz śmietanę (lub jogurt) ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru ***
*** Gotowy sos odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
- CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ