Sos tatarski z jajkiem


Sos tatarski z jajkiem

Gęsty i aromatyczny sos tatarski jest rewelacyjnym dodatkiem do zimnych mięs, wędlin, jajek czy kanapek. Najlepiej przygotować go co najmniej na kilka godzin przed podaniem, aby wszystkie smaki zdążyły się przegryźć.

 

 

Składniki:

2 jajka

4-5 ogórków korniszonów lub kiszonych

40g grzybków z octu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki majonezu

1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżeczka musztardy

sól, pieprz, cukier

 

 

 

*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno kroimy ***

*** Grzyby odsączamy z zalewy i drobno siekamy ***

*** Ogórki również drobno kroimy ***

*** Jajka, ogórki oraz grzybki przekładamy do miski, dodajemy posiekaną pietruszkę, sok z cytryny, majonez, musztardę oraz śmietanę (lub jogurt) ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru ***

*** Gotowy sos odkładamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE