Kostka czekoladowo-wiśniowa
Rewelacyjne połączenia kakaowego biszkoptu z kremem czekoladowym oraz lekko kwaskową frużeliną wiśniową. Niebo w ustach! Bardzo efektowne i przepyszne ciasto. Polecam!
Składniki:
- Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Poncz do nasączenia biszkoptu:
1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny)
opcjonalnie: ok 50ml alkoholu np. wódka, wiśniówka
- Frużelina wiśniowa:
1 litrowy słoik wiśni w kompocie
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Krem czekoladowy
350g śmietanki kremówki
50g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka zimnej wody
2 łyżki wrzątku
- Polewa:
50g gorzkiej czekolady +50g mlecznej czekolady + 1/3 szklanki mleka
50g białej czekolady + 1/4 szklanki mleka
*** Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy, do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca ***
*** Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy ***
*** Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy łyżką, aż uzyskamy jednolite ciasto ***
*** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja ma wymiary 26x21cm) ***
*** Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 40 minut – do suchego patyczka (piekłam z termoobiegiem). Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia ***
*** Wiśnie odsączamy z zalewy i przekładamy do garnuszka. Dodajemy pół szklanki zalewy. Całość zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnuszka z gorącymi wiśniami. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Biszkopt przecinamy na dwa blaty. Blaty ciasta nasączamy sokiem z wiśni wymieszanym z alkoholom (opcjonalnie) ***
*** Pierwszy blat wkładamy ponownie do blaszki. Na ciasto wykładamy frużelinę wiśniową ***
*** Przygotowujemy krem czekoladowy: czekoladę topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej ***
*** Żelatynę zalewamy jedną łyżką zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia ***
*** Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ***
*** Do śmietany dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy. Do żelatyny wlewamy dwie łyżki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę przelewamy przez sitko do kremu czekoladowego i dokładnie mieszamy ***
*** Krem czekoladowy przekładamy na biszkopt z frużeliną ***
*** Całość przykrywamy delikatnie drugim nasączonym blatem i wkładamy do lodówki na około 30 minut do stężenia ***
*** Wykonujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy za pomocą łyżki ***
*** Aby uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z mlekiem. Następnie na ciemnej czekoladzie (gdy będzie jeszcze płynna!) rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tzw. szlaczek. Za pomocą patyczka (takiego do szaszłyków) zaciągamy przez całą długość aby rozmazać trochę położony już zygzak ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Dziękuję, wcześniej przeczytałam cały przepis ale wymiarów nie widziałam 🙂
Przepis wypróbuję jeszcze w tym tygodniu 🙂
Jaki wymiar blachy? (polecam dodawać przy każdym przepisie 😉 )
Wymiar blachy jest podany w każdym przepisie 🙂 Tutaj użyłam blaszki o wymiarach 26x21cm. Pozdrawiam.
Czy można czymś zastąpić żelatynę?
Myślę, że można zamiennie użyć śmietan-fixy