Wielkanocna babka z makiem
Makowiec w formie babki. Bardzo smaczne ciasto i ciekawa propozycja na świąteczny stół. Coś dla miłośników ciast drożdżowych i makowca, wygląda jak babka, a smakuje jak rolada makowa. Niebo w ustach. Polecam wypróbować!
Składniki:
- Ciasto:
250g mąki
4g suchych drożdży
100ml ciepłego mleka
25g cukru
1 jajko
60g masła
- Nadzienie:
ok. 400g masy makowej z puszki
- Dodatkowo:
Tłuszcz do wysmarowania foremki (masło lub margaryna) – około 1 łyżka
bułka tarta do posypania foremki
lukier do polania ciasta
*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***
*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na kształt prostokąta ***
*** Na cieście rozsmarowujemy równomiernie masę makową ***
*** Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon ***
*** Foremkę do babki (z kominem) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą ***
*** Zwinięty rulon układamy w foremce do babki i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut ***
*** Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 35 minut ***
*** Gdy babka całkowicie wystygnie polewamy ją lukrem (u mnie cukier puder wymieszany z niewielką ilością słodkiej śmietanki) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Witam.W przepisie podane jest tylko jajko,w dalszej części również żółtko.Nie mniej jednak przepis super,babka znakomitą jak wiele innych ciast,które piekłam Pozdrawiam serdecznie.Ola
Witam, rzeczywiście wkradł się błąd, do ciasta dodajemy tylko jajko. Bardzo dziękuje za uwagę.Pozdrawiam serdecznie 🙂
Zrobiłam to ciasto i muszę powiedziedzić, że jest super! Smakuje jak najlepszy makowiec, a wygląda jak piękna babeczka. Świetny pomysł. Upiekłam dwa ciasta za jednym razem – z podwójnej porcji ciasta (wyszła mi na to jedna puszka maku), drugie zrobiłam w formie zwykłego makowca bo nie miałam drugiej foremki na babkę i też wyszło super 🙂
Przepisy Pani robią furoręco dziennie patrzę czy sa jakies nowości i od razu zabieram sie do roboty.Dzieki Pani przepisom nauczylam się gotowac a gosci zaskakuje pysznosciami.
Bardzo się cieszę, że moje przepisy przypadły Pani do gustu i dziękuje za miłe słowa. Życzę wiele kuchennych przyjemności. Pozdrawiam serdecznie 🙂