Rolada z indyka faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta


Rolada z indyka faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta

 

 

Składniki:

ok 700g – 1 kg filetu z indyka

10dkg wędzonego boczku – w cienkich plasterkach

  • Farsz:

1/2 cukinii

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 pęczka pietruszki

3-4 plasterki żółtego sera

50g sera feta

5 suszonych pomidorów z oleju

3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami

sól i pieprz

1 łyżeczka masła

 

 

 

*** Mięso myjemy, osuszamy, rozkładamy na desce i rozcinamy w poprzek na duży płat ***

*** Mięso rozbijamy tłuczkiem na około 1 centymetrowy płat i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem, a następnie nacieramy olejem ze słoika z suszonymi pomidorami ***

*** Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle ***

*** Następnie na patelnie dokładamy startą cukinię i całość podsmażamy przez kilka minut. Farsz studzimy i dodajemy do niego posiekaną pietruszkę, mieszamy ***

*** Na mięsie układamy plasterki żółtego sera ***

*** Na serze wykładamy cukinię ***

*** Na wierzchu posypujemy pokruszonym serem feta oraz pokrojonymi w paseczki pomidorkami. Całość oprószamy pieprzem ***

*** Roladę dość ciasno zwijamy ***

*** Na mięsie układamy plasterki boczku wędzonego, tak aby na siebie zachodziły i podwijamy je pod spód rolady ***

*** Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia lub na podłużna blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie keksówka) ***

*** Roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 40 minut ***

*** Po upieczeniu odczekujemy około 5 minut przed pokrojeniem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE