Rolada z indyka faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami i serem feta
Składniki:
ok 700g – 1 kg filetu z indyka
10dkg wędzonego boczku – w cienkich plasterkach
- Farsz:
1/2 cukinii
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
3-4 plasterki żółtego sera
50g sera feta
5 suszonych pomidorów z oleju
3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
sól i pieprz
1 łyżeczka masła
*** Mięso myjemy, osuszamy, rozkładamy na desce i rozcinamy w poprzek na duży płat ***
*** Mięso rozbijamy tłuczkiem na około 1 centymetrowy płat i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem, a następnie nacieramy olejem ze słoika z suszonymi pomidorami ***
*** Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle ***
*** Następnie na patelnie dokładamy startą cukinię i całość podsmażamy przez kilka minut. Farsz studzimy i dodajemy do niego posiekaną pietruszkę, mieszamy ***
*** Na mięsie układamy plasterki żółtego sera ***
*** Na serze wykładamy cukinię ***
*** Na wierzchu posypujemy pokruszonym serem feta oraz pokrojonymi w paseczki pomidorkami. Całość oprószamy pieprzem ***
*** Roladę dość ciasno zwijamy ***
*** Na mięsie układamy plasterki boczku wędzonego, tak aby na siebie zachodziły i podwijamy je pod spód rolady ***
*** Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia lub na podłużna blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie keksówka) ***
*** Roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 40 minut ***
*** Po upieczeniu odczekujemy około 5 minut przed pokrojeniem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ