Galart drobiowo-wieprzowy z warzywami i jajkiem
Mięsno warzywna galaretka to bardzo smaczna i efektowna przekąska, która pięknie przyozdobi nam zarówno świąteczny jak i imprezowy stół. Danie możemy wykonać w specjalnej plastikowej foremce z kominem lub w foremce do babki albo zwykłej misce. Galart zazwyczaj podawany jest z sokiem z cytryny (lub octem) oraz świeżym pieczywem.
Składniki:
0,5 kg mięsa (u mnie 2 udka z kurczaka oraz łopatka wieprzowa)
2 jajka
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
4 ziarenka pieprzu
żelatyna
mieszanka warzyw w puszce (groszek, kukurydza, papryka)
natka pietruszki
sól, sok z cytryny, granulowany czosnek
1 łyżka oleju
*** Do garnka wkładamy mięso, marchewkę, seler, pietruszkę oraz pora. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu, do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania wywar doprawiamy do smaku solą ***
*** Kiedy mięso i warzywa są miękkie wyjmujemy je, a wywar przecedzamy przez sitko wyłożone gazą aby był klarowny. Do gorącego wywaru wsypujemy żelatynę (ilość żelatyny zależy ilości wywaru i zaleceń producenta żelatyny, które znajdziemy na opakowaniu). Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy delikatnie do smaku sokiem z cytryny oraz granulowanym czosnkiem i odkładamy do ostygnięcia ***
*** Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy na ćwiartki ***
*** Mięso oraz marchew (i opcjonalnie pietruszkę oraz seler) kroimy w kostkę ***
*** Foremkę lub miseczkę smarujemy dokładnie 1 łyżką oleju ***
*** Na dnie foremki układamy ćwiartki jajek – żółtkiem do dołu ***
*** Na jajkach układamy połowę warzyw z puszki (możemy również wyłożyć trochę pokrojonych gotowanych warzyw). Całość zalewamy ostudzonym wywarem z żelatyną. Wlewamy taką ilość wywaru aby był on 2 milimetry ponad składnikami. Foremkę wkładamy do lodówki aby galaretka stężała ***
*** Gdy pierwsza warstwa zastygnie wykładamy połowę pokrojonego mięsa, zalewamy żelatyną (także 2 milimetry powyżej składników) i ponownie wkładamy do lodówki aby stężało ***
*** Następnie układamy kolejną warstwę warzyw (warzywa z puszki oraz gotowane), zalewamy wywarem i wkładamy ponownie do lodówki aby żelatyna dobrze zastygła ***
*** Następnie wykładamy resztę mięsa, zalewamy do pełna żelatyną i odstawiamy na kilka godzin do lodówki aby całość dobrze stężała ***
*** Jeżeli byłby problem z wyjęciem galartu, foremkę można włożyć na chwileczkę do ciepłej wody ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ
- CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ