Karkówka pieczona w ketchupie


Karkówka pieczona w ketchupie

Miękkie, kruche i delikatne mięso, pieczone z cebulką w wyrazistym, lekko słodkawym sosie ketchupowym. Bardzo smaczny pomysł na obiad. Danie robi się łatwo i szybko, wystarczy pokroić mięso i cebulę, zalać sosem i do piekarnika.

 

 

Składniki:

ok 1 kg karkówki

3 cebule

3-4 ząbki czosnku

1/2 szklanki ketchupu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka musztardy

1 szklanka wody

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona

 

 

 

*** Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i oprószamy przyprawami  ***

*** W miseczce mieszamy ketchup, koncentrat, musztardę, wodę oraz przyprawy: 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę majeranku, szczyptę pieprzu oraz ostrej papryki i przeciśnięty czosnek ***

*** Cebulę kroimy w plasterki. Połowę cebuli wykładamy na dno żaroodpornego naczynia ***

*** Na cebulę wykładamy połowę mięsa ***

*** Na mięsie układamy resztę cebuli ***

*** Na wierzchu wykładamy drugą część mięsa i całość zalewamy sosem ketchupowym ***

*** Naczynie przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy przez 1,5 godziny. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejejmujemy folię (lub pokrywkę) i pieczemy bez przykrycia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE