Karkówka pieczona w ketchupie
Miękkie, kruche i delikatne mięso, pieczone z cebulką w wyrazistym, lekko słodkawym sosie ketchupowym. Bardzo smaczny pomysł na obiad. Danie robi się łatwo i szybko, wystarczy pokroić mięso i cebulę, zalać sosem i do piekarnika.
Składniki:
ok 1 kg karkówki
3 cebule
3-4 ząbki czosnku
1/2 szklanki ketchupu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy
1 szklanka wody
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona
*** Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i oprószamy przyprawami ***
*** W miseczce mieszamy ketchup, koncentrat, musztardę, wodę oraz przyprawy: 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę majeranku, szczyptę pieprzu oraz ostrej papryki i przeciśnięty czosnek ***
*** Cebulę kroimy w plasterki. Połowę cebuli wykładamy na dno żaroodpornego naczynia ***
*** Na cebulę wykładamy połowę mięsa ***
*** Na mięsie układamy resztę cebuli ***
*** Na wierzchu wykładamy drugą część mięsa i całość zalewamy sosem ketchupowym ***
*** Naczynie przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy przez 1,5 godziny. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejejmujemy folię (lub pokrywkę) i pieczemy bez przykrycia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ