Szybkie drożdżówki z makiem
Puszyste, mięciutkie i przepyszne bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym. Drożdżówki są łatwe i dość szybkie w przygotowanie, gdyż dzięki użyciu suchych drożdży nie musimy robić rozczynu.
Składniki:
- Ciasto:
500g mąki
7g suchych drożdży
200ml ciepłego mleka
50g cukru
1 jajko
1 żółtko
125g masła
- Nadzienie:
ok. 900g masy makowej z puszki
- Dodatkowo:
białko do posmarowania ciasta
lukier do polania drożdżówek
*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***
*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 2 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta ***
*** Na pierwszym cieście rozsmarowujemy równomiernie połowę masy makowej. Z drugim ciastem postępujemy tak samo ***
*** Tak przygotowane ciasta zwijamy w rulony ***
*** Rulony kroimy na około 4 cm kawałki ***
*** Kawałki ciasta układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Drewnianą łyżką naciskamy wzdłuż każdego kawałka tak, aby jego boki uniosły się do góry ***
*** Drożdżówki odkładamy na około 15 minut do wyrośnięcia, a następnie z wierzchu smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temperaturze 200’C przez około 15 minut ***
*** Gdy drożdżówki wystygną możemy je polukrować ( u mnie cukier puder wymieszany z odrobiną słodkiej śmietanki) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Uwielbiam drożdżówki i uwielbiam wypieki z makiem więc połączenie jednego z drugim to dla mnie niebo w gębie.