Gulasz myśliwski z kurczakiem
Aromatyczny i wyrazisty w smaku sos z mięsem drobiowym, wędzoną kiełbasą, cebulą, grzybami i kiszonymi ogórkami. Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu obiad. Potrawę możemy podać z ziemniakami, pyzami lub kaszą. Polecam!
Składniki:
0,5 kg podudzia z kurczaka (bez skóry i kości)
1 cebula
1 wędzona kiełbasa
2 ząbki czosnku
kilka suszonych grzybów
2 ogórki kiszone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki – do zagęszczenia sosu
Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie (2 kulki), 1 liść laurowy, majeranek, papryka mielona – słodka i ostra
olej do smażenia
*** Suszone grzyby zalewamy 300ml gorącej wody i odkładamy. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę i oprószamy przyprawami ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i podsmażamy mięso, do momentu, aż straci surowy kolor ***
*** Kiełbasę, cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę i dokładamy do mięsa ***
*** Całość podsmażamy przez około 1 minutę ciągle mieszając ***
*** Na patelnie wlewamy wodę w której moczyły się grzyby, oraz dodajemy grzyby, pokrojone w kostkę ogórki, liść laurowy i ziele angielskie ***
*** Do potrawy dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut ***
*** Po tym czasie gulasz zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody i doprawiamy do smaku jeżeli zachodzi taka potrzeba ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ