Deserki truskawkowe
Bardzo efektowny i przepyszny deser warstwowy, składający się z galaretki, musu jogurtowego, pianki truskawkowej oraz świeżych owoców. Idealne połączenie smaków. Niestety nie mogę powiedzieć, że deser ten jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu gdyż jego wykonanie zajmuje trochę czasu. Każda kolejna warstwa musi najpierw stężeć w lodówce zanim nalejemy następną. Niemniej jednak myślę, że warto poświęcić kilka chwil aby cieszyć się pysznym i pięknym deserkiem, którym z pewnością zaskoczymy wszystkich gości.
Składniki:
- Warstwa jogurtowa:
150ml mleka
400g gęstego jogurtu naturalnego
2-4 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
- Galaretka i pianka truskawkowa:
1 galaretka truskawkowa
1,5 szklanki gorącej wody
kolka świeżych lub mrożonych truskawek (opcjonalnie)
100ml śmietanki kremówki
- Dodatkowo:
świeże owoce do dekoracji
*** Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie (1,5 szklanki) i odkładamy do wystudzenia ***
*** Zimną galaretkę przelewamy do wysokich szklanek – do każdej szklanki po kilka łyżek – resztę galaretki zostawiamy na później. Aby uzyskać skośny efekt zastygnięcia należy szklankę podczas nakładania galaretki cały czas trzymać przechyloną i w takiej samej pozycji wstawić ją do lodówki. Najlepiej szklanki o coś oprzeć lub umieścić je w foremce do babeczek (tak jak na moim zdjęciu). Do galaretki można włożyć dodatkowo owoce – u mnie mrożone truskawki ***
*** Gdy galaretka stężeje powinna być ukośnie zastygnięta – jak na zdjęciu ***
*** Następnie przygotowujemy warstwę jogurtową: podgrzewamy mleko, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Dodajemy zimny jogurt oraz cukier puder – do smaku. Dokładnie mieszamy ***
*** Szklanki z galaretką ponownie opieramy lub wkładamy do foremek ale tym razem o drugi bok. Do szklanek nalewamy połowę masy jogurtowej i wkładamy do lodówki aby stężała ***
*** Gdy masa jogurtowa stężeje przygotowujemy mus truskawkowy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy 100ml zimnej, rozpuszczonej galaretki i dokładnie mieszamy ***
*** Szklanki układamy ponownie na przeciwny bok niż poprzednio i zalewamy musem truskawkowym. Wkładamy do lodówki, aby mus stężał ***
*** Kolejno tak samo postępujemy z następną warstwą galaretki oraz warstwą jogurtową ***
*** Przed podaniem desery przyozdabiamy świeżymi owocami ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Wyglada bosko i pewnie też tak smakuje