Domowe ciasteczka oreo
Kruche, mocno czekoladowe i przepyszne ciasteczka, przełożone rozpływającym się w ustach kremem na bazie mleka w proszku. W smaku bardzo przypominają znane i lubiane ciasteczka oreo. Z podanych składników wyszło mi około 45 „złożonych” ciastek.
Składniki:
- Ciasto:
250g mąki
130g cukru
szczypta soli
200g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3 żółtka
- Krem:
100g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka w proszku
*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem tworząc jednolitą kulę ***
*** Ciasto wałkujemy na blacie podsypanym mąką, na grubość około 3-4 milimetrów ***
*** Za pomocą szklanki lub kieliszka wycinamy z ciasta kółeczka ***
*** Wycięte kółka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 12 minut. Upieczone ciasteczka odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Przygotowujemy krem: miękkie mało miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy stopniowo mleko w proszku i ucieramy do momentu, aż krem będzie jednolity i dość gęsty ***
*** Na połowie ciasteczek układamy po łyżeczce kremu ***
*** Ciasteczka z kremem przykrywamy pozostałymi ciasteczkami i lekko spłaszczamy ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Można zrobić je z 4 dni wcześniej?