Tort Ferrero Rocher
Mocno czekoladowe ciasto przełożone masą truflową z dodatkiem chrupiących orzechów oraz wafelków i pokryte przepysznym kremem z nutelli. Bardzo smaczny torcik. Idealny na wyjątkowe okazje. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
6 jajek
120g cukru
60g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
60g orzechów laskowych – drobno zmielonych
20g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Poncz:
Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru
- Masa truflowa do przełożenia:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
250g śmietanki kremówki
100g masłą
50g orzechów laskowych
50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa
- Masa do obłożenia tortu:
80g masła
4 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
- Dekoracja:
50g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa
Pralinki Ferrero Rocher
*** Ciasto: żółtka jajek ucieramy z połową cukru, aż powstanie jasna masę. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dalej miksując dodajemy resztę cukru i ubijamy, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Białka mieszamy delikatnie szpatułką z ubitymi żółtkami ***
*** W osobnej misce mieszamy mąkę, zmielone orzechy, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia ***
*** Suche składniki mieszamy delikatnie z masą jajeczną ***
*** Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 centymetrów (wcześniej dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia) ***
*** Ciasto pieczemy w temperaturze 180’C przez około 50 minut – do suchego patyczka (piekłam z termoobiegiem) ***
*** W międzyczasie przygotowujemy masę truflową: czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka, dodajemy śmietankę oraz masło. Podgrzewamy mieszając do momentu, aż powstanie jednolita masa. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około pół godziny ***
*** Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z blaszki i układamy do góry dnem aby wierzch zrobił się płaski. Gdy ciasto całkowicie wystygnie przecinamy je w dwóch miejscach – na 3 blaty. Przygotowujemy poncz: herbatę mieszamy z cukrem i odkładamy do wystudzenia ***
*** Następnie kończymy przygotowywać masę truflową: orzechy drobno siekamy a wafelki kroimy na małe kawałki ***
*** Schłodzoną masę truflową miksujemy do momentu, aż zgęstnieje. Do masy dodajemy posiekane orzechy oraz wafelki i delikatnie mieszamy ***
*** Blaty ciasta nasączamy ponczem. Na pierwszym blacie układamy połowę masy truflowej. Przykrywamy drugim ba=latem i wykładamy resztę masy. Całość przykrywamy ostatnim blatem i wkładamy do lodówki ***
*** Następnie przygotowujemy masę do obłożenia tortu: miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy krem czekoladowy i nadal miksujemy, aż uzyskamy jednolity krem ***
*** Gotowym kremem obkładamy górę i boki tortu (dodatkowo na górze zrobiłam wzorek widelcem 😉 ***
*** Boki tortu dekorujemy posiekanymi wafelkami ***
*** Na górze ciasta układamy pralinki Ferrero Rocher (można pominąć) ***
*** Tort przechowujemy w lodówce ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Bardzo fajny przepis na tort. Szybko się robi. Jutro będę próbować razem z gośćmi.