Ekstra kruche faworki!
Faworki (choć u mnie w domu zawsze mówiło się na nie chruściki) i pączki to najczęściej pieczone smakołyki w karnawale no i oczywiście w tłusty czwartek. Lubią je chyba wszyscy. Podrzucam więc dziś super przepis na delikatne, chrupiące i mega kruche faworki. Coś pysznego… 🙂 Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
200 g mąki + mąka do podsypania
6 żółtek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka spirytusu
- Dodatkowo:
olej lub smalec do smażenia
*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** Ciasto dzielimy na 4-5 części i każdą z nich bardzo cieniutko wałkujemy lekko podsypując mąką (ciasto które czeka na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką aby nie wyschło). Rozwałkowane ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 3 cm. Paski tniemy w poprzek (w kształt przypominający trapez), na środku każdego z nich robimy małe nacięcie ***
*** Jeden koniec każdego kawałka ciasta przekładamy przez dziurkę na środku, delikatnie pociągamy i w ten sposób tworzymy faworki 😉 ***
*** Tak przygotowane ciastka rzucamy partiami na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron przez kilka minut, aż nabiorą pięknego rumianego koloru ***
*** Faworki wyjmujemy z oleju za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na papierowym ręczniku w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem ***
*** Następnie faworki przekładamy na talerz lub paterę i podajemy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ