Kruche roladki schabowe z serem i pieczarkami
Pomysł na bardzo smaczny obiad. Kruche i delikatne rolady wieprzowe wypełnione pysznym grzybowo serowym farszem i duszone w aromatycznym sosie to dość szybkie i proste w wykonaniu danie. Polecam!
Składniki:
ok 1 kg schabu
20 dkg pieczarek
1 cebula
10 dkg żółtego sera
ok 1 szklanka mąki – do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
0,5 litra bulionu lub wody
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka i ostra papryka mielona
opcjonalnie: śmietanka do zaciągnięcia sosu
*** Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy razem z drobno pokrojoną cebulką ***
*** Mięso kroimy na plastry, cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** Na każdym plastrze mięsa układamy porcję pieczarek oraz startego na tarce żółtego sera. Pieczarki, które nie zostaną wykorzystane do farszu dodamy później do sosu ***
*** Całość ciasno zwijamy w roladkę ***
*** Roladki obtaczamy w mące ***
*** Mięso smażymy na mocno rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiano ***
*** Następnie roladki zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy pozostałe podsmażone pieczarki, 2 ziarenka ziela angielskiego oraz liść laurowy i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu do miękkości- około 40 minut, co jakiś czas obracając mięso. W razie potrzeby dolewamy więcej wody ***
*** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku mieloną papryką, solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy dodatkowo zaciągnąć zawiesiną z mąki i wody lub śmietanką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Witam czy roladki można przygotować dzień wcześniej i tylko podgrzać następnego dnia?
Tak, można tak zrobić.
A jaki bulion? Drobiowy czy inny?