Klopsiki z makaronem w sosie koperkowym
Dziś polecam bardzo proste, szybkie i mega smaczne danie jednogarnkowe. Przygotowanie takiego obiadu zajmie nam około pół godziny 🙂
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
1 szklanka makaronu (u mnie kolorowe mini rurki)
pół pęczka koperku
0.5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
0,5 szklanki kwaśnej śmietany
0,5 szklanki mąki
olej do smażenia
*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku ***
*** Z masy mięsnej formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiano, a następnie przekładamy do miseczki ***
*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso, następnie dokładamy ponownie klopsiki ***
*** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***
*** Dodajemy surowy makaron, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając ***
*** Po tym czasie w miseczce mieszamy śmietanę z przeciśniętym czosnkiem, łyżką mąki, szczyptą soli i pieprzu oraz dwiema łyżkami gorącego wywaru z patelni ***
*** Tak przygotowaną śmietanę przekładamy na patelnię, dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje ***
*** Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ