Jednogarnkowe klopsiki z makaronem w sosie koperkowym


Klopsiki z makaronem w sosie koperkowym

Dziś polecam bardzo proste, szybkie i mega smaczne danie jednogarnkowe. Przygotowanie takiego obiadu zajmie nam około pół godziny 🙂

 

 

Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 jajko

2-3 łyżki bułki tartej lub kaszki manny

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

1 szklanka makaronu (u mnie kolorowe mini rurki)

pół pęczka koperku

0.5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego

0,5 szklanki kwaśnej śmietany

0,5 szklanki mąki

olej do smażenia

 

 

 

*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami – do smaku ***

*** Z masy mięsnej formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy klopsiki z każdej strony na rumiano, a następnie przekładamy do miseczki ***

*** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tej samej patelni na której smażyliśmy mięso, następnie dokładamy ponownie klopsiki ***

*** Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy ***

*** Dodajemy surowy makaron, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 5-6 minut, od czasu do czasu mieszając ***

*** Po tym czasie w miseczce mieszamy śmietanę z przeciśniętym czosnkiem, łyżką mąki, szczyptą soli i pieprzu oraz dwiema łyżkami gorącego wywaru z patelni ***

*** Tak przygotowaną śmietanę przekładamy na patelnię, dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje ***

*** Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE