Gnocchi z boczkiem i kapustą
Gnocchi to rodzaj włoskich klusek ziemniaczanych, bardzo podobnych do polskich kopytek i nawet zrobionych często z tych samych składników, tylko wykonanych w troszkę w innej formie, czyli małych, drobnych kluseczek z wgłębieniami. Istnieje wiele wersji tej potrawy, najbardziej znane są gnocchi wykonane z ziemniaków gotowanych w mundurkach lub pieczonych w całości w piekarniku. Dziś podsyłam Wam pomysł na pyszny obiad, który możemy przygotować także z ziemniaków, które zostały nam z wczorajszego obiadu.
Składniki:
1 kg średniej wielkości ziemniaków
100g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
20dkg boczku wędzonego
1 duża cebula
0,5 kg kiszonej kapusty
suszona bazylia, sól, pieprz
*** Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub pieczemy w piekarniku zawinięte w foli aluminiowej (około 1 godzinę) do miękkości ***
*** Ziemniaki studzimy, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa lub przez praskę do ziemniaków ***
*** Do zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę oraz jajko ***
*** Całość zagniatamy na gładkie ciasto. W razie gdyby ciasto mocno kleiło się do rąk możemy dodać trochę więcej mąki ale nie za dużo, im mniej jej dodamy tym delikatniejsze kluski nam wyjdą ***
*** Odcinamy po kawałku ciasta i na lekko podsypanym mąką blacie rolujemy wałeczki o średnicy około 2 cm. Kroimy w poprzek na 1 cm kawałki ***
*** Na jednej stronie kluseczek możemy zrobić wgłębienia widelcem – odciskając jego ząbki, ale nie jest to konieczne ***
*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Gnocchi wkładamy partiami do gotującej się wody, lekko mieszamy aby nie przywarły do dna garnka i gotujemy około 1 minutę od momentu wypłynięcia kluseczek. Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej ***
*** Na patelni wytapiamy pokrojony w kostkę boczek wędzony, następnie dokładamy pokrojoną cebulę i zasmażamy ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli ***
*** Do podsmażonego boczku z cebulką dodajemy ugotowane kluski, delikatnie mieszamy i podsmażamy przez chwilkę ***
*** Posypujemy delikatnie suszoną bazylią (bazylię można zastąpić majerankiem) i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy ***
*** Gnocchi podajemy z ugotowaną do miękkości kiszoną kapustą ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj )
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
To można zmieszać ze sobą i mamy włoską wariacje łazanek
Mniam, z boczusiem, pycha 🙂