Sznycle w kremowym sosie pomidorowo-koperkowym
Z definicji sznycel to cienki, usmażony plaster mięsa. Jeżeli nie jest podany gatunek mięsa z którego potrawa została przyrządzona to możemy być pewni, że chodzi o mięso wieprzowe. U mnie dziś znajdziecie przepis na plastry szynki duszone w pysznym, kremowym sosie. Tak przygotowane mięso możemy podać z duszonymi ziemniakami lub kaszą z dodatkiem ulubionej surówki.
Składniki:
ok 1 kg szynki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 łyżki słodkiej śmietanki 18 lub 30%
3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
1 łyżka mąki pszennej
olej do smażenia
*** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem ***
*** Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy partiami plastry mięsa z każdej strony na rumiano ***
*** Podsmażono mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i dokładamy ponownie mięso ***
*** Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Potrawę dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1 godzinę ***
*** Śmietankę mieszamy z 1/4 szklanki wody, koncentratem i mąką. Dodajemy łyżkę gorącego sosu, mieszamy i dodajemy do mięsa. Szybko i dokładnie mieszamy, aż sos zgęstnieje ***
*** Do potrawy dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem ***
*** Sznycle z szynki w kremowym sosie pomidorowo-koperkowym podajemy z duszonymi ziemniaczkami lub kaszą i ulubioną surówką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Wyprobowalam ten przepis. Bardzo polecam, danie jest pyszne i niesamowicie proste w wykonaniu. Mojej rodzinie bardzo smakowało. Dziękuję za super przepis:)
Przyznaję Pani kulinarnego Oskara. Nie ma że nie wyjdzie DZIĘKUJĘ
Uwielbiam Pani przepisy. Ostatnio często z nich korzystam i wszystko jest pyszne. Te sznycle również.