Klopsiki w sosie śmietanowo-porowym z pieczarkami
Szybki, łatwy i bardzo smaczny obiad jednogarnkowy. Klopsiki możemy podać z ziemniaczkami, makaronem, ryżem lub świeżym pieczywem. Polecam!
Składniki:
400g mielonej wieprzowiny
1 jajko
2 łyżki kaszki manny lub bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona słodka i ostra
1 średni por
10dkg pieczarek
mąka do obtoczenia klopsików
olej do smażenia
1 szklanka bulionu warzywnego lub wody
pół szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
2 ząbki czosnku
pół pęczka posiekanego koperku
*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszką (lub bułką tartą) i przyprawami – do smaku ***
*** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki i obtaczamy je w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim klopsiki z każdej strony na rumiany kolor ***
*** Następnie mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy przez chwilę pokrojonego w półplasterki pora ***
*** Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy jeszcze przez kilka minut ciągle mieszając ***
*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, zagotowujemy ***
*** Śmietanę mieszamy z przeciśniętym czosnkiem oraz łyżką mąki i kilkoma łyżkami gorącego wywaru***
*** Tak powstały sos śmietanowy dodajemy na patelnię i zagotowujemy cały czas mieszając ***
*** Do powstałego sosu dokładamy podsmażone klopsiki i gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut ***
*** Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy posiekany koperek i mieszamy ***
*** Podajemy z makaronem, ryżem, ziemniaczkami lub pieczywem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Syty i smaczny obiad!
wyglądają przesmacznie! 🙂 chętnie zjadłabym wszystko sama 😀