Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście
Pyszne połączenie soczystych jabłek z budyniem i kruchym, maślanym ciastem. Idealna szarlotka do kawy w jesienne południe 🙂
- Składniki na ciasto:
400g mąki pszennej tortowej
150g cukru
250g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
2 jajka
2 łyżki kaszki manny
- Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 opakowania budyniu waniliowego w proszku – bez cukru (takie na 0,5 litra mleka każdy)
100g cukru
1 łyżka masła
1 kg jabłek
opcjonalnie: cukier puder – do posypania upieczonego ciasta
*** Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło lub margarynę i rozcieramy całość, aż nie będzie dużych kawałków tłuszczu. Następnie wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części – 60% i 40%, zawijamy w folie i mniejsze ciasto wkładamy do lodówki a większe do zamrażarki na około 30 minut ***
*** Gotujemy budyń: 3/4 litra mleka zagotowujemy razem z cukrem i masłem. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie proszek budyniowy i wlewamy go do wrzącego mleka. Całość gotujemy przez około 2-3 minuty ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje ***
*** Mniejsze ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32/20cm) ***
*** Ciasto posypujemy kaszką manną . Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i wykładamy na ciasto ***
*** Na jabłka wykładamy ciepły budyń ***
*** Na budyń ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki ***
*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra – dół) i pieczemy przez 60 minut. Po upieczeniu ciasto należy dobrze wystudzić lub schłodzić, aby masa budyniowa się nie rozlewała. Wierzch ciasta możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Dzień dobry. W tym kruchym ciescie nie ma krupczatki jak w ciescie ze śliwkami o budyniem. Dlaczego? Które lepsze?
Witam! Ciasto poezja dla moich kubków smakowych.
Witam Panią! Mam pytanie czy zamiast kaszki manny mozna posypać bułką tartą? Dziękuję Pozdrawiam
Myślę, że można, ale szczerze mówiąc nie próbowałam 😉