Karkówka w sosie śliwkowo – piwnym


Karkówka w sosie śliwkowo – piwnym

Miękkie, soczyste i kruche mięso wieprzowe w bardzo aromatycznym i wyrazistym w smaku sosie piwnym z wyczuwalną nutką grzybowo – śliwkową. Bardzo smaczny obiad, polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg karkówki

1 cebula

2 ząbki czosnku

5-6 suszonych śliwek

kilka suszonych grzybków

150g ciemnego piwa

300g wody

1 łyżka mąki

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, odrobina chilli, świeża zielona pietruszka

olej do smażenia

 

 

*** Karkówkę kroimy w około centymetrowe plastry, przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem i podsmażamy partiami na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony na złoty kolor ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Następnie na patelnie ponownie dokładamy podsmażone mięso ***

*** Całość zalewamy wodą, dodajemy suszone śliwki oraz grzyby. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz chilli. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut.  Następnie wlewamy piwo i dusimy na niewielkim ogniu, do miękkości mięsa – około 40 minut ***

*** Po tym czasie sos zagęszczamy mąką (mąkę mieszamy z 1/4 szklanki wody i wlewamy do gotującego się wywaru, mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje). Przed podaniem potrawę posypujemy posiekaną zieloną pietruszką ***

*** Podajemy z ziemniaczkami lub kluskami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Karkówka w sosie śliwkowo – piwnym