Karkówka w sosie śliwkowo – piwnym
Miękkie, soczyste i kruche mięso wieprzowe w bardzo aromatycznym i wyrazistym w smaku sosie piwnym z wyczuwalną nutką grzybowo – śliwkową. Bardzo smaczny obiad, polecam!
Składniki:
0,5 kg karkówki
1 cebula
2 ząbki czosnku
5-6 suszonych śliwek
kilka suszonych grzybków
150g ciemnego piwa
300g wody
1 łyżka mąki
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, odrobina chilli, świeża zielona pietruszka
olej do smażenia
*** Karkówkę kroimy w około centymetrowe plastry, przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem i podsmażamy partiami na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony na złoty kolor ***
*** Mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Następnie na patelnie ponownie dokładamy podsmażone mięso ***
*** Całość zalewamy wodą, dodajemy suszone śliwki oraz grzyby. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz chilli. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie wlewamy piwo i dusimy na niewielkim ogniu, do miękkości mięsa – około 40 minut ***
*** Po tym czasie sos zagęszczamy mąką (mąkę mieszamy z 1/4 szklanki wody i wlewamy do gotującego się wywaru, mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje). Przed podaniem potrawę posypujemy posiekaną zieloną pietruszką ***
*** Podajemy z ziemniaczkami lub kluskami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Przepyszna. Wyborna.
Tylko jak w innym przepisie czas duszenia nie 45 min. a ok 2 godz.
Bez zbędnego komentowania – po prostu pyszne.