Polędwiczki w sosie kurkowym
Krucha i soczysta polędwiczka wieprzowa w śmietanowo-kurkowym sosie to danie, któremu ciężko się oprzeć. Klasyczna potrawa, która świetnie komponuje się z duszonymi ziemniaczkami, jak również z ryżem lub makaronem. Polecam!
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
200g świeżych kurek
1 cebula
1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu
1 łyżka masła
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka mąki
sól, pieprz
2 łyżki posiekanych świeżych ziół
olej do smażenia mięsa
*** Polędwiczki kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** Na patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju podsmażamy mięso z dwóch stron na rumiano ***
*** Mięso zdejmujemy, a na tej samej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę ***
*** Dodajemy dokładnie oczyszczone i umyte kurki, podsmażamy przez kilka minut ciągle mieszając ***
*** Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, a następnie dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 10 minut ***
*** Śmietanę mieszamy z mąką oraz łyżką gorącego bulionu i dolewamy na patelnie. Zagotowujemy, mieszamy ***
*** Dodajemy świeże, drobno pokrojone zioła, u mnie są to: bazylia, pietruszka, koperek ***
*** Na patelnie dokładamy podsmażone wcześniej mięso i gotujemy kilka minut, żeby danie przeszło smakiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
witam, czy mogą być suszone kurki lub inne grzyby?