Karkówka duszona z porem
Krucha, soczysta, aromatyczna i mięciutka karkówka duszona w sosie porowym to danie, które wprost rozpływa się w ustach… Polecam!
Składniki:
5-6 plastrów karkówki
1 średni por
300ml wody
przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, curry
świeże zioła np oregano, bazylia, zielona pietruszka
olej do smażenia
opcjonalnie: 1 łyżeczka mąki – do zagęszczenia sosu
*** Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem i oprószamy przyprawami ***
*** Plastry karkówki podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu – z dwóch stron na złoty kolor ***
*** Pora dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Mięso zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy pora przez około 2 minuty ***
*** Podsmażonego pora zdejmujemy z patelni, wkładamy ponownie mięso, a na nim układamy pora. Całość zalewamy wodą ***
*** Patelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, aż karkówka będzie całkowicie miękka. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeżeli chcemy sos zagęścić, mieszamy łyżeczkę mąki z niewielką ilością wody (ok 1/4 szklanki), wlewamy na patelnie, mieszamy i zagotowujemy ***
*** Tuż przed końcem gotowania potrawę posypujemy posiekanymi świeżymi ziołami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ