Siekane kotleciki z kurczaka, pieczarek i pora
Aromatyczne i soczyste kotleciki drobiowe z dodatkiem pieczarek i pora to świetna alternatywa dla tradycyjnych, panierowanych kotletów z kurczaka. Są naprawdę pyszne, smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym. Polecam!
Składniki na 4-5 kotlecików:
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 łyżka majonezu
1 jajko
2 łyżki startego żółtego sera
1 łyżka mąki ziemniaczanej
10dkg pieczarek
pół małego pora – jasna część
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
olej lub smalec do smażenia
*** Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę ***
*** Pieczarki kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy ***
*** Mięso mieszamy z majonezem, jajkiem, mąką, startym serem oraz przyprawami ***
*** Dodajemy usmażone i wystudzone pieczarki, drobno pokrojonego pora i posiekaną pietruszkę ***
*** Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na minimum godzinę do lodówki ***
*** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy na niego mięsną masę, formując kotleciki. Smażymy z dwóch stron na mocno rumiany kolor ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Robie często takie kotleciki, są szybkie i pyszne. A najważniejsze, że dzieci je uwielbiają 🙂