Babka piaskowa w polewie czekoladowej
Jest lekka, puszysta i delikatna jak puch, a do tego prosta w wykonaniu i przepyszna. Swoją strukturą przypomina piasek, gdyż jest dość „sypka”, łatwo się rozsypuje i kruszy. Szczelnie zawinięta w folie będzie równie smaczna na drugi dzień po upieczeniu. Polecam!
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
200g roztopionego masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
*** Do miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, jajka oraz sok z cytryny i ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie powoli wlewamy roztopione i ostudzone masło cały czas miksując na małych obrotach ***
*** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy ***
*** Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem lub 200’C bez termoobiegu i pieczemy około 40 minut – do suchego patyczka. Gotową babkę możemy polać polewą czekoladową, oprószyć cukrem pudrem lub polukrować ***
*** Polewę czekoladową uzyskamy np. poprzez podgrzanie 100g mlecznej lub deserowej czekolady z 50ml mleka i dokładne wymieszanie ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
Jeżeli mój piekarnik ma temp 180st. i nie posiada funkcji termoobiegu to czy babka się upiecze?jaki czas pieczenia będzie odpowiedni w tym przypadku?
Myślę, że tak, babka się upiecze. Po 40 minutach pieczenia proszę zacząć sprawdzać patyczkiem i piec „do suchego patyczka”