Babka piaskowa – poznańska


Babka piaskowa w polewie czekoladowej

Jest lekka, puszysta i delikatna jak puch, a do tego prosta w wykonaniu i przepyszna. Swoją strukturą przypomina piasek, gdyż jest dość „sypka”,  łatwo się rozsypuje i kruszy. Szczelnie zawinięta w folie będzie równie smaczna na drugi dzień po upieczeniu. Polecam!

 

 

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki pszennej

4 jajka

200g roztopionego masła

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

sok z połowy cytryny

 

*** Do miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, jajka oraz sok z cytryny i ucieramy mikserem na gładką masę. Następnie powoli wlewamy roztopione i ostudzone masło cały czas miksując na małych obrotach ***

*** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy ***

*** Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem lub 200’C bez termoobiegu i pieczemy około 40 minut – do suchego patyczka. Gotową babkę możemy polać polewą czekoladową, oprószyć cukrem pudrem lub polukrować ***

*** Polewę czekoladową uzyskamy np. poprzez podgrzanie 100g mlecznej lub deserowej czekolady z 50ml mleka i dokładne wymieszanie ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Babka piaskowa – poznańska

  • Łukasz Zawada

    Jeżeli mój piekarnik ma temp 180st. i nie posiada funkcji termoobiegu to czy babka się upiecze?jaki czas pieczenia będzie odpowiedni w tym przypadku?

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Myślę, że tak, babka się upiecze. Po 40 minutach pieczenia proszę zacząć sprawdzać patyczkiem i piec „do suchego patyczka”