Polędwiczki z grilla w ziołowo-miodowej marynacie
Soczyste, kruche i delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Wspaniale smakują podane z pyszną sałatką lub grillowanymi warzywami. Dobrze zrobione polędwiczki powinny być ładnie zrumienione z wierzchu a w środku kruche i soczyste, dlatego ważne jest aby nie piec ich zbyt długo, wystarczy dosłownie kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu lub patelni i gotowe!
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
1 łyżka ostrej musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz
*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 3 centymetrowe plastry ***
*** Mięso delikatnie rozbijamy lub rozgniatamy ręką ***
*** Polędwiczki oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** W miseczce mieszamy ze sobą składniki marynaty: miód, przeciśnięty czosnek, musztardę, oliwę i zioła prowansalskie ***
*** Mięso wkładamy do miseczki z marynatą i dokładnie je w niej obtaczamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin ***
*** Następnie polędwiczki pieczemy na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej przez około 3 minuty z każdej strony – tak aby ładnie się zrumieniły z wierzchu ale żeby nie wyschły i były wspaniale soczyste i kruche w środku ***
*** Polędwiczki podajemy z sałatką lub grillowanymi warzywami (u mnie grillowana cukinia i papryka) ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- GRILLOWANE POLĘDWICZKI W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ
- GRILLOWANE ŚLIMACZKI Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ