Wielkanocne paszteciki z mięsem
Krucho-drożdżowe mięsne paszteciki w kształcie zajączków to idealny pomysł na świąteczną przekąskę, w której przygotowaniu chętnie pomogą nam dzieci. Zajączki są małe i można włożyć je do wielkanocnego koszyczka. Oczywiście paszteciki te równie dobrze sprawdzą się przy każdej innej okazji, na przykład na dziecięcym przyjęciu. Z podanej porcji składników wychodzi około 15 zajączków.
Inspirację na te piękne i pyszne paszteciki zaczerpnęłam z bloga Kraina rozkoszy podniebienia.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
40 g masła
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka suchych drożdży
100 ml ciepłego mleka
1 jajko
Składniki na farsz:
250g mięsa np. kurczaka (użyłam mięso z rosołu)
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
1 żółtko
2 łyżki mleka
suszone śliwki lub żurawina
*** Mąkę rozcieramy z miękkim masłem. Suche drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem. Następnie wszystkie składniki na ciasto łączymy razem, zagniatając je. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę ***
*** Mięso gotujemy w wodzie do miękkości (możemy tutaj użyć mięsa z rosołu z także mięsa pieczeniowego). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ugotowane mięso oraz podsmażoną cebulę i przeciśnięty czosnek mielimy lub blendujemy na gładką masę (można też bardzo drobno posiekać). Farsz doprawiamy do smaku, powinien być dość „wyrazisty” ***
*** Odrywamy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i nakładamy na środek łyżeczkę farszu ***
*** Zlepiamy brzegi ciasta, tworząc podłużny brzuszek zajączka. Do tułowia dolepiamy głowę, ogonek, uszy i nosek. Te części najlepiej przed przyklejeniem delikatnie zwilżyć wodą ***
*** Śliwki lub żurawinę kroimy na małe kawałki i wykorzystujemy je jako zajączkowe oczy. Najlepiej pomóc sobie w ich wbiciu wykałaczką ***
*** Gotowe zajączki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Paszteciki przed pieczeniem delikatnie smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem ***
*** Zajączki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***
*** Smacznego ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA, PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
A czy te króliczki można zamrozić ulepione i później po jakimś czasie upiec?
Nie próbowałam jeszcze mrozić na surowo, ale często mrożę różne paszteciki po upieczeniu (gdy wystygną), potem wkładam na chwilę do piekarnika i smakują jak świeżo upieczone
hej