Zajączki – wielkanocne paszteciki z mięsem


Wielkanocne paszteciki z mięsem

Krucho-drożdżowe mięsne paszteciki w kształcie zajączków to idealny pomysł na świąteczną przekąskę, w której przygotowaniu chętnie pomogą nam dzieci. Zajączki są małe i można włożyć je do wielkanocnego koszyczka. Oczywiście paszteciki te równie dobrze sprawdzą się przy każdej innej okazji, na przykład na dziecięcym przyjęciu. Z podanej porcji składników wychodzi około 15 zajączków.

Inspirację na te piękne i pyszne paszteciki zaczerpnęłam z bloga Kraina rozkoszy podniebienia.

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki

40 g masła

szczypta soli

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka suchych drożdży

100 ml ciepłego mleka

1 jajko

 

Składniki na farsz:

250g mięsa np. kurczaka (użyłam mięso z rosołu)

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa

 

Dodatkowo:

1 żółtko

2 łyżki mleka

suszone śliwki lub żurawina

 

 

*** Mąkę rozcieramy z miękkim masłem. Suche drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem. Następnie wszystkie składniki na ciasto łączymy razem, zagniatając je. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę ***

*** Mięso gotujemy w wodzie do miękkości (możemy tutaj użyć mięsa z rosołu z także mięsa pieczeniowego). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ugotowane mięso oraz podsmażoną cebulę i przeciśnięty czosnek mielimy lub blendujemy na gładką masę (można też bardzo drobno posiekać). Farsz doprawiamy do smaku, powinien być dość „wyrazisty” ***

*** Odrywamy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i nakładamy na środek łyżeczkę farszu ***

*** Zlepiamy brzegi ciasta, tworząc podłużny brzuszek zajączka. Do tułowia dolepiamy głowę, ogonek, uszy i nosek. Te części najlepiej przed przyklejeniem delikatnie zwilżyć wodą ***

*** Śliwki lub żurawinę kroimy na małe kawałki i wykorzystujemy je jako zajączkowe oczy. Najlepiej pomóc sobie w ich wbiciu wykałaczką ***

*** Gotowe zajączki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Paszteciki przed pieczeniem delikatnie smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem  ***

*** Zajączki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** Smacznego ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA, PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Zajączki – wielkanocne paszteciki z mięsem