Kopytka


Kopytka

Klasyczne kluski z ugotowanych i rozduszonych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajka, zwane kopytkami. Można je podawać z sosem pieczeniowym, grzybowym, gulaszem lub jeść samodzielnie np. polane stopionym masłem lub skwarkami z cebulką.

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

1 jajko

200 g mąki pszennej

sól, olej

 

 

*** Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie ***

*** Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedzamy je i dusimy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Do ostudzonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko ***

*** Całość zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić można dodać trochę więcej mąki, należy jednak uważać aby nie przesadzić, gdyż im mniej mąki tym smaczniejsze i delikatniejsze wyjdą kopytka ***

*** Ciasto wykładamy na podsypanym mąką blacie i dzielimy na kilka części (4-6).  Z każdej części tworzymy obtoczony mąką wałek, który następnie delikatnie spłaszczamy i kroimy na ukośne kawałki ***

*** W międzyczasie w dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i kilku kropel oleju. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wkładamy kopytka, delikatnie mieszamy jeden raz aby nie przywarły do dna garnka i gotujemy około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej . Kluski najlepiej gotować partiami ***

*** Kopytka podajemy od razu po ugotowaniu. Jeżeli jednak chcemy pozostawić kluski do następnego dnia, należy je na ciepło posmarować masłem lub olejem aby się nie posklejały, ostudzić, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

Szybki i pyszny obiad z ziemniaków

 

KOMENTARZE