Kopytka
Klasyczne kluski z ugotowanych i rozduszonych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajka, zwane kopytkami. Można je podawać z sosem pieczeniowym, grzybowym, gulaszem lub jeść samodzielnie np. polane stopionym masłem lub skwarkami z cebulką.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
200 g mąki pszennej
sól, olej
*** Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie ***
*** Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedzamy je i dusimy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Do ostudzonych ziemniaków dodajemy mąkę i jajko ***
*** Całość zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie się mocno kleić można dodać trochę więcej mąki, należy jednak uważać aby nie przesadzić, gdyż im mniej mąki tym smaczniejsze i delikatniejsze wyjdą kopytka ***
*** Ciasto wykładamy na podsypanym mąką blacie i dzielimy na kilka części (4-6). Z każdej części tworzymy obtoczony mąką wałek, który następnie delikatnie spłaszczamy i kroimy na ukośne kawałki ***
*** W międzyczasie w dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i kilku kropel oleju. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wkładamy kopytka, delikatnie mieszamy jeden raz aby nie przywarły do dna garnka i gotujemy około 2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej . Kluski najlepiej gotować partiami ***
*** Kopytka podajemy od razu po ugotowaniu. Jeżeli jednak chcemy pozostawić kluski do następnego dnia, należy je na ciepło posmarować masłem lub olejem aby się nie posklejały, ostudzić, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ
- SZARE KLUSKI Z BOCZKIEM I KAPUSTĄ PRZEPIS TUTAJ