Jajka w szynce z sosem chrzanowym
Moja dzisiejsza propozycja na zbliżającą się Wielkanoc.
Jajka z warzywami i sosem chrzanowym zawijane w szynce to doskonały pomysł na smaczną i ładnie prezentującą się przekąskę. To danie świetnie sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, ale również na każdej imprezie. Jajka podane w ten sposób wyglądają bardzo elegancko i wspaniale smakują. Polecam!
Składniki:
10 plasterków szynki (użyłam polędwicy sopockiej)
5 jajek
pół pęczka szczypiorku
ćwiartka czerwonej papryki
ćwiartka żółtej papryki
pół zielonego ogórka
5 rzodkiewek
opcjonalnie: czarne oliwki
Sos:
1 łyżka majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka chrzanu
sól, pieprz, cukier
*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki ***
*** Papryki i ogórka kroimy w słupki a rzodkiewki w pół plasterki ***
*** Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy majonez z jogurtem i chrzanem. Całość delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru ***
*** Na każdym plasterku szynki rozsmarowujemy łyżeczkę sosu. Na to układamy po dwie ćwiartki jajka ***
*** Dokoła jajek układamy po kilka słupków papryki, ogórka, plasterki rzodkiewki i jeśli lubimy możemy też dołożyć pokrojone czarne oliwki. Boki szynki zakładamy na siebie tworząc rulonik i całość związujemy za pomocą szczypiorku na kokardkę ***
*** Ruloniki możemy jeszcze z wierzchu delikatnie polać pozostałym sosem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Pyszne