Łaciate serduszka – kruche maślane ciasteczka
Bardzo smaczne i oryginalnie wyglądające ciasteczka w kształcie serduszek. Kruche, maślane ciasto z dodatkiem kakao, wprost rozpływa się w ustach…
Składniki:
0,5 kg mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
150 g miękkiego masła
100 g miękkiej margaryny
Dodatkowo: 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka
*** Z podanych składników (oprócz kakao i mleka) zagniatamy ciasto ***
*** Następnie odcinamy 1/3 część ciasta. Kakao mieszamy z mlekiem, dodajemy do odciętej części ciasta i zagniatamy ***
*** Jasne ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Z ciemnego ciasta rolujemy małe wężyki i układamy je na jasnym cieście ***
*** Następnie delikatnie całość wałkujemy aby ciemne ruloniki połączyły się z jasnym ciastem ***
*** Foremką wycinamy serduszka i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- KWIATKI – MAŚLANE CIASTECZKA PRZEPIS TUTAJ
- SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ