Łaciate serduszka – kruche maślane ciasteczka


Łaciate serduszka – kruche maślane ciasteczka

Bardzo smaczne i oryginalnie wyglądające ciasteczka w kształcie serduszek. Kruche, maślane ciasto z dodatkiem kakao, wprost rozpływa się w ustach…

 

Składniki:

0,5 kg mąki

1 szklanka cukru

2 jajka

150 g miękkiego masła

100 g miękkiej margaryny

Dodatkowo: 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka

 

 

*** Z podanych składników (oprócz kakao i mleka) zagniatamy ciasto ***

*** Następnie odcinamy 1/3 część ciasta. Kakao mieszamy z mlekiem, dodajemy do odciętej części ciasta i zagniatamy ***

*** Jasne ciasto dzielimy na kilka części, każdą z nich  podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Z ciemnego ciasta rolujemy małe wężyki i układamy je na jasnym cieście ***

*** Następnie delikatnie całość wałkujemy aby ciemne ruloniki połączyły się z jasnym ciastem ***

*** Foremką wycinamy serduszka i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE