Jajka faszerowane guacamole
Jajeczka nadziane pastą z awokado. Są zdrowe, pyszne i kolorowe, idealne na lekkie śniadanie, kolację lub jako przystawka na przyjęcie. Wyglądają efektownie i wybornie smakują. Polecam!
Składniki:
6 jajek
1 dojrzałe awokado
1 łyżka soku z limonki
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 niewielki pomidor
pół pęczka szczypiorku
szczypta chili, sól, pieprz
Do dekoracji: po kawałku czerwonej i żółtej papryki
*** Jajka gotujemy na twardo (nie dłużej niż 10 minut), zalewamy zimną wodą, zbijamy skorupki i zostawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy, przekrawamy na połówki, wyjmujemy żółtka i przekładamy do miski. Awokado cieniutko obieramy, kawałek odcinamy i odkładamy do dekoracji, a resztę również przekładamy do miseczki ***
*** Żółtka i awokado rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekany szczypiorek, przeciśnięty czosnek, sok z limonki oraz oliwę i mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili ***
*** Pomidora obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w drobną kosteczkę i odsączamy z soku ***
*** Pomidora dodajemy do pasty i delikatnie mieszamy ***
*** Białka wypełniamy farszem ***
*** Papryki i pozostałe awokado kroimy w drobniutką kosteczkę ***
*** Jajeczka dekorujemy z wierzchu kawałkami papryki i awokado ****
*** Jajka faszerowane guacamole należy przygotować nie więcej niż kilka godzin przed podaniem i przechowywać w lodówce, gdyż z biegiem czasu awokado będzie ciemniało ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
KOLOROWE JAJECZKA FASZEROWANE PRZEPIS TUTAJ
-
IMPREZOWE HITY! PRZEPISY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
-
NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ