Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami
Ta rolada to prawdziwy hit imprezy! Niedawno miałam okazje jej spróbować na przyjęciu rodzinnym i od tego czasu podbiła ona moje serce (i z tego co widziałam to nie tylko moje). Zrobiłam ją więc również na domowe przyjęcie i z pewnością popełnię ją jeszcze nie raz 😉 Roladę serową podaję na zimno jako przystawkę ale można także serwować ją na ciepło, wspaniale smakuje polana sosem czosnkowym. Dla zainteresowanych TUTAJ podrzucam przepis na pyszny sos czosnkowy 🙂
Składniki:
3 jajka
250g żółtego sera ( użyłam sera gouda )
3 łyżki majonezu
0,5kg filetów z kurczaka
przyprawa do kurczaka ( użyłam „złocisty kurczak” Kamisa )
olej do posmarowania papieru do pieczenia i do smażenia
350g pieczarek
1 cebula
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
*** Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Dodajemy starte pieczarki i smażymy ciągle mieszając, aż cała woda odparuje. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do wystudzenia. Gdy pieczarki przestygną dodajemy do nich jajko oraz bułkę tartę, mieszamy i odstawiamy ***
*** Filety z kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki i rozbijamy. Przyprawiamy z każdej strony przyprawą do kurczaka i wkładamy do lodówki ***
*** Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajka (3 sztuki) oraz majonez i dokładnie mieszamy ***
*** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go z wierzchu olejem. Na papier wykładamy równomiernie i cieniutko ciasto serowe ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia. Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier. Następnie na ciasto serowe wykładamy filety – dość ciasno na około 3/4 długości ciasta ***
*** Na filety wykładamy równomiernie farsz pieczarkowy ***
*** Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę ***
*** Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam ciasto serowe) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na 35 minut ***
*** Po tym czasie roladę wyjmujemy z pieca i odkładamy do wystudzenia. Następnie zdejmujemy papier i kroimy roladę ***
*** Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno jako przystawkę ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Dziś zrobiłam roladę pyszna tylko to ciasto bardzo tluste zapewne id sera i majonezu. Roladę podalam z sosem czosnkowym i keczupem.
na ile osób jest taka rolada?
Ciężko powiedzieć na ile osób, zależy kto ile porcji zje. Roladę spokojnie można podzielić na 10 porcji/plastrów.
Fajny przepis, ja zrobiłam ze szpinakiem i pieczarkami i wyszło bardzo smaczne
Witam. Czy roladę można zamrozić?
Dzień dobry. Czy jajka do sera gotujemy czy dodajemy surowe? Dziękuję Paulina
Witam, jajka dodajemy surowe.
Czy to normalna sytuacja, że ciasto serowe po upieczeniu tak trudno odchodzi od papieru? 🙂 Poza tym pyszne!
Rolada zrobiła furorę u mnie na imprezie, każdy chciał przepis 🙂
Pyszna 🙂
Czy mozna czyms zamienic majonez w masie serowej? Z nim to wszystko jest bardzo kaloryczne i ciezkostrawne
Próbowała Pani z innymi dodatkami robić tą roladę? (oprócz tej drugiej wersji co jest na stronie) np. z boczkiem? 🙂
Jeszcze nie próbowałam innej wersji. Przetestowałam tylko te dwie wersje które są na blogu 😉
Czy można tą roladkę zrobić dzień wcześniej?
Oczywiście, można zrobić wcześniej, gdyż rolada dość długo zachowuje świeżość.
Rewelacyjna rolada. Dziękuję
Przepyszne. Miękka, soczysty rolada zagości w naszym domu na stałe. Dziękuję
Mam pytanie,czy za drugim razem wkładamy roladę do piekarnika też bez termoobiegu czy już z termoobiegiem? 🙂
Z góry dziękuje za odp
Za drugim razem też piekłam bez termoobiegu, ale myślę, że można użyć tej opcji jednak wówczas należałoby zmniejszyć temperaturę o kilka stopni.
Nie bardzo rozumiem jakiej wielkości ma być ta część z serem pisze ze duża blaszka ale mam wrażenie że będzie to za duże i ze kurczaka będzie za mało. Proszę o podanie przybliżonego rozmuaru
Moja blaszka z wyposażenia piekarnika ma rozmiar 42×32 cm i na niej robiłam roladę.
Jaki majonez użyłaś? Jak dużo oleju na papier?
Użyłam majonezu Winiary.
Na papierze rozsmarowujemy około 1 łyżkę oleju.
Jadłam ja na spotkaniu i bardzo mi smakowała.
Bardzo ładnie i szczegółowo opisała Pani jak ją zrobić.
Coś strasznego. W ogóle nie czuć żółtego sera a była starta cała kostka! Na zmarnowanie. W panierce czuć jedynie jajko…
jest super!!! ja robie polowe z farszem pieczarkowym a polowe z serem feta wymieszanym z suszonymi siekanymi pomidorami
Robiłam tą roladę już dwa razy, jest rewelacyjna, bardzo nam smakuje.
Dzis robilam na impreze urodzinową- wszyscy goście zachwyceni