Ferrero Rocher – ciasto bez pieczenia!
Trzy warstwowe, orzechowo-czekoladowe ciasto na herbatnikach, w smaku bardzo przypominające znane pralinki Ferrero Rocher. A w dodatku nie wymagające pieczenia i wybornie smaczne oraz efektownie wyglądające. Polecam!
Do wykonania ciasta użyłam foremki o wymiarach 26 x 26 cm.
Pomysł i inspiracja pochodzi z bloga SMAKI OGRODU, jednak wprowadziłam w przepisie drobne zmiany 😉
Składniki:
Herbatniki kakaowe około 55 sztuk
1 puszka czekoladowej masy kajmakowej
250 g serka mascarpone
400 ml śmietanki kremówki 30%
100g orzechów laskowych
2 wafelki o smaku orzechowym (użyłam Prince Polo)
1 łyżka cukru pudru
opcjonalnie: pralinki, kakao lub starta czekolada – do dekoracji
*** Orzechy podprażamy na suchej patelni a następnie studzimy ***
*** Wystudzone orzechy wkładamy między dwa arkusze ręcznika papierowego i pocieramy, aby pozbyć się skórki. Następnie orzechy drobno siekamy ***
*** Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i mieszamy. 1/3 część kremu odkładamy do osobnej miseczki, dodajemy do niego łyżkę cukru pudru i dokładnie mieszamy ***
*** Do reszty kremu dodajemy dwie łyżki masy kajmakowej, połowę posiekanych orzechów oraz drobno pokruszone wafelki. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników ***
*** Na dnie formy układamy warstwę herbatników ***
*** Na ciasteczka wykładamy krem orzechowy ***
*** Na kremie układamy kolejną warstwę herbatników. Masę kajmakową mieszamy z pozostałymi orzechami i rozsmarowujemy na ciasteczkach ***
*** Układamy ostatnią warstwę herbatników a na wierzchu rozsmarowujemy białą masę z mascarpone. Ciasto możemy przyozdobić startą czekoladą lub kakao ***
*** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki, aby herbatniki ładnie zmiękły ***
*** Po pokrojeniu ciasto możemy dodatkowo udekorować pralinkami Ferrero ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Czy masę kajmakowa podgrzewamy żeby się lepiej dała rozsmarować? Zawsze mam z tym problem, lepi się i ciężko równomierne ja rozłożyć…
Masę można podgrzać, najlepiej włożyć puszkę do garnka z ciepłą wodą i delikatnie podgrzewać przez kilka minut, wówczas kajmak będzie się łatwiej rozsmarowywać.
Jaka waga batonikow Prince polo?
Ciasto pycha! Pokochała je cała rodzina! 🙂 Pozdrawiam!
Jaka wielkość ptaszki?
Użyłam blaszki o wymiarach 26×26 cm.