Schab po bałkańsku
Pyszna propozycja obiadowa. Schab w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i pieczarek. Potrawa jest bardzo smaczna i trochę przypomina leczo, jednak zamiast kiełbasy jest w niej mięso wieprzowe. Danie można podać z ryżem, kaszą lub duszonymi ziemniaczkami.
Składniki:
0,5 kg schabu
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
kilka sztuk pieczarek
2 ogórki kiszone
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek
olej do smażenia
mąka do obtoczenia mięsa
*** Schab kroimy w plastry a następnie w paseczki i doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną oraz majerankiem ***
*** Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Smażymy krótko z dwóch stron na wysokim ogniu – do momentu zrumienienia mięsa ***
*** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz przeciśnięty czosnek i wszystko smażymy na dużym ogniu aby nadmiar wody odparował. Następnie wrzucamy na patelnie odłożone wcześniej mięso ***
*** Papryki kroimy w paseczki i dokładamy na patelnie. Wszystko razem smażymy przez chwilę a następnie dodajemy pomidory z puszki ***
*** Ogórki kiszone również kroimy w paseczki i dodajemy do potrawy. Całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut ***
*** Na końcu potrawę doprawiamy solą oraz pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- STROGONOW PRZEPIS TUTAJ
- FORSZMAK LUBELSKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! NAJLEPSZE PRZEPISY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Czy to danie będzie smaczne, jeśli zrobię je dzień wcześniej i odgrzeję w dzień podania?
Tak, będzie smaczne. Ja zazwyczaj takie dania robię w większej ilości, na dwa, trzy dni.
Z czym to podawać?
Danie można podać z ryżem, kaszą, makaronem lub duszonymi ziemniaczkami, albo tylko z pieczywem.
Przed chwilą zrobiłam na obiadokolacje.. jejku, jakie to dobre!!! Na pewno będzie często gościło na naszym stole