Schab po bałkańsku


Schab po bałkańsku

Pyszna propozycja obiadowa. Schab w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i pieczarek. Potrawa jest bardzo smaczna i trochę przypomina leczo, jednak zamiast kiełbasy jest w niej mięso wieprzowe. Danie można podać z ryżem, kaszą lub duszonymi ziemniaczkami.

Składniki:

0,5 kg schabu

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

kilka sztuk pieczarek

2 ogórki kiszone

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 puszka pomidorów krojonych

przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek

olej do smażenia

mąka do obtoczenia mięsa

 

 

*** Schab kroimy w plastry a następnie w paseczki i doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną oraz majerankiem ***

*** Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Smażymy krótko z dwóch stron na wysokim ogniu – do momentu zrumienienia mięsa ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz przeciśnięty czosnek i wszystko smażymy na dużym ogniu aby nadmiar wody odparował. Następnie wrzucamy na patelnie odłożone wcześniej mięso  ***

*** Papryki kroimy w paseczki i dokładamy na patelnie. Wszystko razem smażymy przez chwilę a następnie dodajemy pomidory z puszki ***

*** Ogórki kiszone również kroimy w paseczki i dodajemy do potrawy. Całość dusimy pod przykryciem przez około 15 minut ***

*** Na końcu potrawę doprawiamy solą oraz pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! NAJLEPSZE PRZEPISY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

5 komentarzy do “Schab po bałkańsku