Pyszne i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki, cukru, jajek i tłuszczu. Jest to sycąca i energetyczna przekąska, którą możemy wykonać sami w domu. W dodatku ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu i zawierają tylko takie składniki, które sami wybierzemy wedle naszego gustu i smaku. Możemy użyć dowolnych orzechów, owoców i nasion. Jeśli lubimy możemy dodać pestki z dyni, wiórki kokosowe lub inne ulubione składniki.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki orzechów (włoskich, laskowych, nerkowca, lub inne)
1/2 szklanki ulubionych suszonych owoców (żurawina, morele, śliwki, rodzynki, jagody itp)
2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych
3 łyżki łuskanych nasion słonecznika
4 łyżki sezamu
1 łyżka kakao
6 łyżek miodu (zamiennie można użyć syropu klonowego lub syropu z agawy)
5 łyżek wody lub soku pomarańczowego
*** Orzechy kroimy na mniejsze kawałki ***
*** Miód rozpuszczamy w wodzie lub soku i dodajemy do płatków owsianych. Dokładnie mieszamy ***
*** Suszone owoce również kroimy na mniejsze kawałki ***
*** Do płatków dodajemy orzechy, suszone owoce, słonecznik, sezam, płatki migdałowe oraz kakao. Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Użyłam foremki o wymiarach 26×30 cm ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut ***
*** Po upieczeniu wyjmujemy masę z foremki razem z papierem i kroimy dużym nożem na kwadraciki ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Zdrowe batoniki musli: PRZEPIS TUTAJ
- Kulki mocy czyli bakaliowe ciasteczka bez pieczenia: PRZEPIS TUTAJ