Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i orzechami


Pyszne i zdrowe ciasteczka  bez dodatku mąki, cukru, jajek i tłuszczu. Jest to sycąca i energetyczna przekąska, którą możemy wykonać sami w domu. W dodatku ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu i zawierają tylko takie składniki, które sami wybierzemy wedle naszego gustu i smaku. Możemy użyć dowolnych orzechów, owoców i nasion. Jeśli lubimy możemy dodać pestki z dyni, wiórki kokosowe lub inne ulubione składniki.

 

 

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki orzechów (włoskich, laskowych, nerkowca, lub inne)

1/2 szklanki ulubionych suszonych owoców (żurawina, morele, śliwki, rodzynki, jagody itp)

2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych

3 łyżki łuskanych nasion słonecznika

4 łyżki sezamu

1 łyżka kakao

6 łyżek miodu (zamiennie można użyć syropu klonowego lub syropu z agawy)

5 łyżek wody lub soku pomarańczowego

 

*** Orzechy kroimy na mniejsze kawałki ***

*** Miód rozpuszczamy w wodzie lub soku i dodajemy do płatków owsianych. Dokładnie mieszamy ***

*** Suszone owoce również kroimy na mniejsze kawałki ***

*** Do płatków dodajemy orzechy, suszone owoce, słonecznik, sezam, płatki migdałowe oraz kakao. Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Użyłam foremki o wymiarach 26×30 cm ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut ***

*** Po upieczeniu wyjmujemy masę z foremki razem z papierem i kroimy dużym nożem na kwadraciki ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

ciastka owsiane

  • Kulki mocy czyli bakaliowe ciasteczka bez pieczenia: PRZEPIS TUTAJ

KOMENTARZE